Gemeente Putten

Overlegplatform ouderenzorg Putten

Begroting 2004 in hoofdlijnen

Structuurplan Locatieonderzoek Windpark A28 Husselerveld-Zuidwest Husselerveld woningbouw 1e fase (zelfstandige projectprocedure) Detailhandelsvisie/onderzoek centrumvoorzieningen Herstructurering Brinkstraat-Koesteeg Voorontwerp-bestemmingsplan "Westelijk Buitengebied" Inbreidingsnota gemeente Putten

Wachtlijst voor Fokuswoningen in Harderwijk (05-10-2004)
---

Informatiemiddag over woningen zwaar lichamelijk gehandicapten

Wachtlijst voor Fokuswoningen in Harderwijk

Voor het nieuwe project Fokus-woningen voor zwaar gehandicapten in Harderwijk vormt zich nu al een wachtlijst. De ingrijpend aangepaste woningen komen direct naast De Kiekmure in de Harderwijkse wijk Stadsdennen. Ze voorzien in de leemte op de Veluwe. Op dit moment zijn mensen met ernstige lichamelijke beperkingen aangewezen op voorzieningen in

Amersfoort, Lelystad, Zwolle of Apeldoorn of op oudere voorzieningen zoals Het Dorp in Arnhem.

Met de veertien extra ruime en speciaal aangepaste woningen plus een steunpunt willen de initiatiefnemers, de gemeente Harderwijk, woningstichting CWS en de Stichting Fokus, de witte vlek invullen. De Fokus-appartementen zitten verspreid in een complex van in totaal 66 appartementen voor senioren. Maandagmiddag 25 oktober om 14.00 uur is er een informatiebijeenkomst in De Kiekmure.

Met de komst van de Fokuswoningen gaat een oude wens in vervulling. Enkele tientallen mensen in Harderwijk en op de Noord-Veluwe willen ondanks hun zware lichamelijke handicap een zo normaal mogelijk leven leiden en niet afhankelijk zijn van anderen. Daarin voorziet de stichting Fokus al op zon zeventig plaatsen in het land. Ook in Harderwijk komen nu Fokuswoningen.

Assistentie-op-afroep

De woningen zijn geschikt voor zowel alleenstaanden als voor meerpersoonshuishoudens.

De gehandicapte bewoner beschikt dag en nacht over persoonlijke assistentie op afroep zoals hulp bij aan- en uitkleden, wassen, douchen, baden, verplaatsen, nuttigen van de maaltijd, de toiletgang; verpleegtechnische assistentie en enige hand- en spandiensten.

De hulpverlening zit elders in het complex aan de Vondellaan in een apart steunpunt. Daar komt verder onder meer een aangepaste badkamer met ligbad als extra voorziening voor de Fokuscliënten.

De ADL-hulp sluit naadloos aan bij andere hulpdiensten zoals de gewone thuiszorg die bijvoorbeeld huishoudelijke hulp biedt. De gemeente Harderwijk heeft de Fokuswoningen welbewust vlakbij o.a. het winkelcentrum Stadsdennen gesitueerd. De CWS heeft in het nieuwe woongebouw langs de Vondellaan ruimten opgenomen voor (para)medische vestigingen zoals een huisarts.

De Fokuswoningen zijn gewone CWS-huurwoningen, maar wel veel royaler opgezet in verband met de manoeuvreerruimte van een rolstoel, tillift e.d. De CWS gaat de Fokus-woningen verhuren aan geïndiceerde kandidaten met een binding aan de regio Noord-Veluwe en uit Heerde, Epe en Hattem. De CWS sluit voor de assistentie een overeenkomst met Fokus. De bewoner beschikt over een geïndiceerd aantal uren hulp bij de algemene dagelijkse levensverrichtingen. De kosten hiervan worden volledig vergoed.

De komst van de Fokuswoningen staat al vast. De oplevering is in 2007. Toewijzing gebeurt in volgorde van aanmelding. De eerste gegadigden hebben zich al opgegeven.

Meer informatie is te vinden op www.fokuswonen.nl. Met vragen en voor voorlopige aanmelding kan men contact opnemen met projectleidster Maud Verheij van Fokus, tel. (050) 5217200.