QUASAR

SGI en Ciris ontketenen doorbraak met digitaal platform

De Meern/Hilversum: SGI (Silicon Graphics International) en CIRIS hebben een platform ontwikkeld voor het opslaan en bewerken van digitale gegevens. Dit platform biedt grote kansen voor de toekomst van digitale beeldbewerking. De traditionele gegevensopslag op bandmateriaal wordt hierdoor op termijn definitief verleden tijd.

Bij het opnemen en uitzenden van radio- en televisieprogrammas wordt op dit moment nog vaak met tapes gewerkt. Belangrijk beeldmateriaal wordt daarop bewaard. Dergelijke tapes nemen veel ruimte in. Door digitale opslag kan veel effectiever met dergelijk (archief en ruw) materiaal worden omgegaan. Bovendien is de beschikbaarheid nu on-line gegarandeerd. De effecten zijn revolutionair. Doordat alle gegevens on-line beschikbaar zijn, wordt een ongekende efficiency, tijdwinst, duurzaamheid en een zeer hoge kwaliteit bereikt. Tevens wordt hiermee voorkomen dat waardevol beeldmateriaal voor de toekomst verloren gaat.

Door het bundelen van de krachten gaan SGI & CIRIS de mogelijkheid creëren om snel, efficiënt en kostenbesparend met storage vraagstukken om te gaan. Het Dynamic Platform wordt een combinatie van de opslag van ruw materiaal (low cost) en een werkplatform voor de reguliere postproductie processen (high reliability). Door deze twee vormen van opslag te combineren ontstaat er een workflow waarbij het efficiënt inzetten van de verschillende storage oplossingen centraal staat.

Door het dynamische beheer van het systeem is veelgevraagde data sneller toegankelijk dan minder gevraagde data. Door de verbindingen tussen CIRIS en de verschillende klanten kunnen de programmas rechtstreeks op het Dynamic Platform geplaatst worden voor archivering (o.a. ruw materiaal) of voor de nabewerking door middel van bijvoorbeeld kleurcorrectie, geluidsnabewerking en encoderen. Het Dynamic Platform kan ook gekoppeld worden aan de montagesets van de omroepen in-huis, waardoor het kan dienen als overflow of als back-up voor de locale storage systemen. Hierdoor hoeven de klanten van CIRIS minder te investeren in dure oplossingen voor de opslag van gegevens op servers. Hier geldt het principe; pay for use, betaal alleen wat je daadwerkelijk afneemt.
Tevens biedt het Dynamic Platform een uitstekende mogelijkheid om materiaal te bewerken voor en te transporteren naar de DDV.

Er zal bewust gekozen worden voor een open infrastructuur. Daarmee wordt het gebruik van het Dynamic Platform laagdrempelig gehouden. Tevens heeft CIRIS nu de mogelijkheid, door de verbindingen die zij heeft via glasvezel, om de producten van haar relaties wereldwijd beschikbaar te stellen. Hierdoor zal het mogelijk zijn dat ook internationaal alle partijen naadloos kunnen aansluiten op het platform. Het Dynamic Platform maakt het volledig digitaal werken dus ook geheel mogelijk.

---


---

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Hans Blom, Commercieel Manager CIRIS. 035-677 4422 of middels hans.blom@ciris.nl of met Sander Lijbers, Account Manager SGI. 030-669 6722 of middels sander@sgi.com

CIRIS is de grootste audiovisuele bewerker op de Nederlandse markt. CIRIS beschikt over de meest geavanceerde faciliteiten voor o.a. lineaire en non-lineaire videomontage, compositing, storage, filmscanning & kleurcorrectie, geluidsnabewerking, design & concepts, encodering, copycenter en Prographics.
CIRIS is gevestigd op het Media Park in Hilversum, Amsterdam Studios en bij de Plantage te Amsterdam. Meer informatie vindt u op de website http://www.ciris.nl

SGI, Silicon Graphics Inc., is wereldleider in high-performance computing, visualisatie en dataopslag. SGI wil het mogelijk maken in de technologie te voorzien die zorgt voor de belangrijkste wetenschappelijke en creatieve doorbraken van de 21ste eeuw. Voorbeelden zijn Hersenchirugie, waar SGI het platform biedt voor het bestuderen van beeld op verschillende locaties, het efficiënter vinden van olie en het bestuderen van het globale klimaat. SGI levert ook het platform voor een eenvoudige overstap van analoge naar digitale beeldarchivering en beeldbewerking. SGI richt zich op wetenschappelijke, bouwkundige en creatieve uitdagingen van gebruikers voor nu en in de toekomst. Het internationale bedrijf heeft zijn hoofdkwartier in Mountain View, Californië, VS. Meer informatie vindt u op de website http://www.sgi.com


05 okt 04 12:14