Gemeente Renswoude


Bestel voor 17 november een regenton via internet

WATERSCHAP ONDERSTEUNT

REGENTONNENACTIE NOVIB

Iedereen die nu een regenton aanschaft via de
internetsite:www.eentonvoorwater.nl levert ook een bijdrage aan waterprojecten in de Derde Wereld. De internetsite is onderdeel vaneen actie van ontwikkelingsorganisatieNovib. De campagne heeft tot doel om Nederlanders bewuster en zuiniger te laten omgaan met water en om de drinkwatervoorziening in ontwikkelingslanden te verbeteren.

Waterschap Vallei & Eem staat positief tegenover het doel van de actie. Het ondersteunt de actie door vier locaties beschikbaar te stellen, waar men eind november de bestelde regentonnen kan ophalen. Al jaren stimuleert het waterschap gemeenten om het regenwater van verharde oppervlakken niet meer via het riool af te voeren. Deze actie sluit daar goed bij aan. De goedkoopste ton kost 24,50. Per regenton of afkoppelset gaat 5,- naar waterprojecten van de Novib in Bangladesh, Ethiopië, Nicaragua en Soedan. Iedereen die nu een regenton koopt, bespaart dus op het eigen waterverbruik en steunt tegelijkertijd een waterproject in een ontwikkelingsland.

Hoe kom je aan een ton?
Men kan via internet een regenton bestellen. Ook zijn er standaards en aansluitmaterialen te bestellen. Voor het infiltreren van regenwater in de grond, zijn eveneens hulpmiddelen te verkrijgen. Op zandgronden wordt zo de grondwatervoorraad aangevuld.

Bij de bestelling kan men aangeven waar men de bestelde materialen wil afhalen.Na de bestelling ontvangt men per e-mail een ontvangstbevestiging en een rekening. Die moet uiterlijk 17 november betaald zijn. Op 25, 26 of 27 november kunnen de bestelde spullen worden opgehaald op de gekozen locatie. In het gebied van Waterschap Vallei & Eem kan dat in:


-Ede op de rioolwaterzuivering, Dwarsweg 5;


-Renkum op de rioolwaterzuivering, Bokkedijk 2 achter;


-Amersfoort op de rioolwaterzuivering, Neonweg 30; en


-Barneveld bijde Loods Kallenbroek, Otelaarseweg 11.

Deze vier locaties zijn open op donderdag 25 november van8.30 tot 17.00 uur terecht, op vrijdag 26 november van 8.30 uur tot 20.00 uur en op zaterdag 27 november tussen 10.00 en 13.00 uur.

Waterbesparing

In Nederland is water niet schaars. Toch wordt het steeds lastiger om voldoende drinkwater te maken.Daarom is ook in Nederland waterbesparing noodzakelijk. Gemiddeld verbruiken we 135 liter water per persoon per dag. Slechts zes liter is nodig om te drinken of te koken. Een regenton bespaart drinkwater. Regenwater is bruikbaar voor het wassen van de auto, het sproeien van de tuin en voor klusjes waar niet per se drinkwater voor nodig is. Met behulp van een regenton kan men kostbaar drinkwater besparen. Bovendien komt er zo minderregenwater in het riool terecht.

Afkoppelen

We lozen gemiddeld zon 45.000 liter afvalwater per persoon per jaar op het riool. Daar komt dan het regenwater nog eens bij. Een groot deel wordt direct via het riool afgevoerd. Soms, bij hevige buien zoals in augustus 2004, kan het riool dat niet aan. Dan treden riooloverstorten in werking en komt er vuil water in sloten, singels en vaarten terecht. Met alle gevolgen van dien: stank en dode vissen.

Bovendien vermengt het relatieve schone regenwater zich met afvalwater en moet dan ook worden gezuiverd. Dat is niet nodig. Vandaar dat steeds meer gemeenten, bedrijven en particulieren besluiten het regenwater niet via de riolering af te voeren. Afkoppelen heet dat in vaktaal. Waterschap Vallei & Eem stimuleert gemeenten al jaren om verharde oppervlakken van de riolering af te koppelen. Door het regenwater op te vangen, in de tuin te infiltreren en niet via het riool af te voeren, doet men aan afkoppelen. Door regenwater in de bodem te laten stromen, vullen we de grondwatervoorraad aan.Een ton in combinatie met een afkoppelset is al gauw goed voor het opvangen van 400 liter regenwater. Dat is ruim voldoende om 25 tot 40 vierkante meter dak af te koppelen.

Meer informatie

Meer informatie over de actie kunt u vinden op de internetsiteswww.eentonvoorwater.nl en
eenwww.eentonvoorwaterbestellen.nl.
Renswoude wint energiewedstrijd
Datum: 27/09/2004

De gemeenten Veenendaal, Rhenen en Renswoude hebben gezamenlijk een energiebesparingsproject uitgevoerd, waarbij gemeentelijke gebouwen en basisscholen van de gemeenten werden doorgelicht door middel van een energiescan (zie vorig persbericht).
Aan deze energiescan hadden de gemeenten ook een wedstrijd verbonden, die bestond uit het bouwen van windmolentjes op zonne-energie. Kinderen van verschillende scholen uit de drie gemeenten namen het tegen elkaar op en de gemeente die als eerste alle windmolentjes draaiende had, was de winnaar.

Deze wedstrijd vond vrijdag 24 september plaats op de christelijke basisschool de Ceder in Veenendaal. De kinderen waren super enthousiast en gingen allemaal erg fanatiek aan de slag met het bouwen van de windmolentjes. Het wedstrijdidee zat er echt in, wat sommigen wel een beetje op de zenuwen werkte, met bibberende handjes werden de laatste onderdeeltjes vastgezet.
Renswoude was de grote winnaar. Het eerste draaiende molentje was van het tweetal op de onderstaande foto. Hun medeleerlingen uit Renswoude kregen bovendien als eerste alle molentjes van de groep aan het draaien. De tweede plaats was voor Rhenen en als laatste eindigde Veenendaal.

. Snelste 2-tal met wethouder Wolleswinkel
Het snelste tweetal met wethouder Wolleswinkel.