Gemeente Hoogeveen

Hoogeveen haalt broekriem opnieuw aan en komt met een sluitende begroting

Het college van B&W van Hoogeveen presenteert in tegenstelling tot vorig jaar een sluitende meerjarenbegroting. De noodzakelijke bezuinigingen zijn nog forser dan eerder dit jaar was te voorzien. Daarbij houdt het college ook rekening met mogelijke nieuwe tegenvallers en eventueel nieuw beleid. De gemeentelijke organisatie levert opnieuw in en ook gevolgen voor de samenleving blijven niet uit.

Op basis van de nieuwste ontwikkelingen moet de gemeente jaarlijks ca. 3,4 miljoen euro extra zien vrij te maken. Bij de Voorjaarsnota (april 2004) bleek een bezuiniging van 5,3 miljoen over vier jaar al noodzakelijk. Het college van B&W is er wel in geslaagd investeringen in zes strategische projecten te handhaven. De gemeenteraad beslist op 11 november over de voorstellen van het college, in het kader van de meerjarenbegroting.

Landelijke bezuinigingen

De nieuwe bezuinigingsvoorstellen hebben te maken met een verder aflopende geldstroom van het Rijk (Gemeentefonds). âLandelijk zijn bezuinigingen noodzakelijk, dus logisch dat we daar plaatselijk ook mee te maken krijgen,â stelt Leistra. âIk ben dan ook blij dat we de begroting nu sluitend hebben. Financieel klimmen we uit het dal.â

Er zijn nog een aantal ontwikkelingen waar de gemeente geen of minder grip op heeft, maar wel de gevolgen van merkt. Dit betreft onder andere het budget voor gehandicaptenvoorzieningen en bijstandsgerechtigden.

Gemeentelijke organisatie levert in

Uit de gemeentelijke organisatie moet in 2005 maar liefst 0,9 miljoen komen, in 2008 oplopend tot 1,9 miljoen. Ten opzichte van de Voorjaarsnota zijn deze bezuinigingen opgeschroefd, in opdracht van de raad. Wethouder Leistra: âGrote bedragen. Deze tijden trekken een zware wissel op de organisatie. Petje af dus voor de ambtenaren. Ook omdat we nog volop in een reorganisatie zitten. Blijvende aandacht is er voor efficiënter werken en ons takenpakket. Moeten we als gemeente wel alles blijven doen op dezelfde manier?â Ook is een bezuiniging begroot door de inkoop centraal te organiseren.

Wat merken de inwoners?

Volgens het college is een aantal tariefsverhogingen onvermijdelijk. Zo is dit voorjaar al voorgesteld bouwleges en parkeertarieven te verhogen. De verhogingen moeten jaarlijks 4 ton opbrengen. Het college stelt verder voor te snijden in subsidies en eigen bijdragen te verhogen. Dit moet 4 ton in 2005 opleveren tot 6 ton in 2008. Wel blijft kwijtschelding voor afvalstoffen- en rioolheffing en de onroerend-zaakbelasting (OZB) bestaan.

Tamboer, bibliotheek en sportclubs

Er zijn voorstellen de bijdragen te korten voor de Tamboer, de bibliotheek en de huurdersfederatie. Andere voorgestelde kortingen zijn op godsdienst- en vormingsonderwijs, buurtwerk, sportclubs en oudejaarsviering.

Verder wil het college onderzoek doen naar leerlingenvervoer en gehandicaptenvoorzieningen. Centrale vraag is wat het betekent als Hoogeveen zich beperkt tot de wettelijke eisen. Tegelijk kijkt het college naar mogelijkheden de zwakkeren te blijven ontzien.

Ook verbeteren

Het college stelt de raad niet alleen voor om te buigen, maar ook om te investeren in kwaliteit. De gemeentelijke dienstverlening moet verder verbeterd worden. Er moet blijvend geïnvesteerd worden in de fysieke en sociale woon- en leefomgeving. En het college wil de verantwoordelijkheden van de gemeentelijke overheid herijken, en daarmee ook van de inwoners. Verder wil het college de arbeidsproductiviteit van het ambtenarenapparaat verhogen. En tot slot volgt nog onderzoek naar de mogelijkheden lokale regelgeving te vereenvoudigen of te schrappen.

Leistra: âMet name het herzien van verantwoordelijkheden past in deze tijd. Het is niet terecht dat voor het oplossen van allerlei problemen men eerst naar de overheid kijkt. We zijn allemaal verantwoordelijk. Inwoners hebben rechten, maar zijn ook verantwoordelijk.â

Blijven investeren

Het college stelt geen vermindering voor van de investeringen in zes strategische projecten. Dit zijn de komende jaren huisvesting voortgezet onderwijs, stationsgebied, stadscentrum, Schoonvelde-oost, Centrum-oost en Nieuwlande. Daarnaast is er ruimte in de begroting vanaf 2007. Deze is te gebruiken voor eventuele tegenvallers en eventueel nieuw beleid. Bij nieuw beleid denken raad en college in eerste instantie aan revitalisering De Wieken, uitvoering Structuurvisie, Bentinckspark en nieuwbouw bibliotheek. Over de prioriteiten in dit rijtje praat het bestuur bij de Voorjaarsnota in 2005.

Begrotingsbehandeling

Volgende week praten de raadscommissies over de begrotingsvoorstellen van het college. De behandeling is volgens de zogeheten programmaâs die in de begroting staan genoemd. Op 11 oktober zijn de programmaâs Hoogeveen Ontwikkelt, Werkt en Bereikbaar aan de orde in de raadscommissie Omgeving. Op 12 oktober staan Hoogeveen Leeft, Zorgt, Ontspant en Leert op de agenda, in de commissie Samenleving. Op 14 oktober is de beurt aan Hoogeveen Veilig en Bestuurt evenals aan de cijfermatige zaken, in de commissie Bestuur. De vergaderingen zijn openbaar en beginnen om 19.30uurinhetraadhuis.

Mensen die willen inspreken aan het begin van de vergaderingen, melden zich vooraf, het liefst een dag of twee ervoor, bij de commissiegriffier Eric Etman, telefoon 291232. Bij de griffier kan men ook terecht met vragen over wat wanneer behandeld wordt. Op 11 november neemt de gemeenteraad een besluit over de begroting. Deze openbare vergadering begint om 13.0 0uurinhetraadhuis.
---