Nederlandse Vereniging van journalisten

ROOS: regio verdient huidige CAOniveau
(05 oktober 2004)

De regionale omroepdirecties, verenigd in ROOS, hebben afgelopen maandag in een spoed-overleg met de NVJ en andere bonden gemeld dat bezuinigingen op de loonkosten van 6 tot 12 % niet aan orde zijn. En zij betreuren het dat de uitgelekte cao studie die indruk heeft gewekt. Roos onderstreept dat de medewerkers bij de regio een arbeidsvoorwaardenpakket verdienen dat gelijkwaardig is aan het huidige CAOniveau.

Deze duidelijke uitspraken vormen voor de NVJ en andere bonden voldoende houwvast om de actievoorbereidingen, die bij alle regionale omroepen in volle gang waren, op te schorten. NVJ-Secretaris Thomas Bruning is tevreden met de erkenning dat de regionale omroepen een volwaardig en met de landelijke omroepen vergelijkbaar arbeidsvoorwaardenpakket verdienen. Van een tweede rangspositie voor de regionale omroepmedewerkers kan en mag, volgens hem, geen sprake zijn. "Meer dan 1000 handtekeningen, een protestbrief van alle regionale omroepOR'n en een duidelijk uitgesproken actiebereidheid bij een groot deel van de medewerkers hebben hun vruchten afgeworpen."

De NVJ heeft in het gesprek erkent dat de financiering van de regionale omroepen een punt van grote zorg is en dat er alles aan gedaan moet worden om die financiële positie te versterken. Daarom hebben partijen afgesproken samen bij de politiek aan te dringen op een volwaardige en structurele financiering voor de regionale omroep.

Zie ook de officiële verklaring...