Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Persbericht, 5-10-2004

Staatssecretaris Ross wil betere benutting kansen van medische biotechnologie

Begrijpelijke, evenwichtige informatie, meer aandacht in het onderwijs, moderniseren van het screeningsbeleid, meer geïntegreerd overheidsbeleid en privaat-publieke samenwerking, innovatiegeld inzetten op prioritaire gezondheidsproblemen en voortzetting van de discussie tussen overheid, de wetenschap en de burger. Dit zijn de kernpunten van de Agenda medische biotechnologie die staatssecretaris Ross van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vandaag presenteert.

Ross overhandigde in het Haagse Nieuwspoort de Agenda medische biotechnologie aan de heer Dees, voorzitter van het Forum Biotechnologie en Genetica en de heer Oosterwijk, directeur van de Vereniging Samenwerkende Ouder- en Patiëntenorganisaties (VSOP). De Agenda is het resultaat van het project Biotechnologie als Open Beleidsproces. Vanaf 2002 heeft Ross nauw overleg gestimuleerd tussen wetenschap, maatschappelijke organisaties, overheden en zorgverleners, patiënten en burgers. Met behulp van ondermeer interviews en workshops is een overzicht gekregen van de maatschappelijke knelpunten op het gebied van de medische biotechnologie en hoe deze het beste opgelost kunnen worden.

Volgens de staatssecretaris wordt biotechnologie vaak beperkt tot de ethische grenzen hiervan. Ross pleit er voor aandacht te geven aan de overvloed aan toepassingen die binnen de ethische grenzen mogelijk zijn, aan toepassingen waarvoor al een breed draagvlak bestaat. Het is van groot belang de mogelijkheden voor een betere gezondheid van mensen en de kansen voor onze wetenschappers en voor het bedrijfsleven verder te ontwikkelen. "Waar draagvlak is moeten we met volle kracht verder", aldus Ross.