Nederlandse Vereniging van journalisten

Verslag bijeenkomst pensioenen Wegener
(5 oktober 2004)

4 oktober j.l. vond in Apeldoorn een bijeenkomst plaats in aanwezigheid van directie Wegener, pensioenfondsen en deelnemersraden APW en Audet, Centrale Ondernemingsraad Wegener, de NVJ en de vakbonden FNV, CNV en De Unie.

Sinds najaar 2001 is de NVJ betrokken geweest bij de problemen met betrekking tot de pensioenfondsen van Wegener. De commissie Nieuwe Wegen heeft medio vorig jaar denkrichtingen gepresenteerd over hoe de impasse opgelost kan worden. Deze hebben onder meer middenloon geadviseerd, maar daarbij gewezen op de noodzaak van indexatie.

Gisteren heeft het bestuur van het pensioenfonds APW een nieuwe conceptpensioenregeling gepresenteerd. Dit concept zal door de deelnemersraden op verschillende locaties binnen Wegener aan de werknemers worden voorgelegd. De COR, de bonden en de NVJ hebben aangegeven dat binnen de concept regeling weliswaar op creatieve wijze is omgegaan met de beschikbare middelen, maar

- dat deze op een aantal cruciale punten afwijkt van het rapport van de studiecommissie Nieuwe Wegen.

- en op een aantal punten ook afwijkt van het onderhandelingsvoorstel Minimum Pensioen CAO dat u een dezer dagen door de NVJ zal worden voorgelegd. (De onderhandelingen starten eind oktober 2004)

Voor de NVJ en de commissie Nieuwe Wegen is een tijdelijke premieverhoging bespreekbaar en zou een middenloonregeling enige zekerheid voor indexering in zich moeten dragen. Ten aanzien van het nabestaandenpensioen wijkt de regeling af van hetgeen de NVJ voor ogen heeft.

De komende weken zal aan de journalisten werkzaam bij Wegener zowel het onderhandelingspakket NVJ voor een minimumpensioen CAO Dagbladjournalisten gestuurd worden, alsmede het concept voorstel pensioenregeling Wegener. Dat kan verwarrend werken. (Voor alle duidelijkheid: de NVJ onderhandelt met de werkgevers over een minimum pensioen CAO: deze cao betreft afspraken over regels en contouren op basis waarvan de bedrijven / pensioenfondsbesturen zelf een pensioenregeling samenstellen.)

De NVJ heeft aangegeven dat er nog geen minimumpensioen CAO Dagbladjournalisten is die de bodem vormt voor deze regeling. We verwachten dat de minimum pensioen CAO er op 1 november zal zijn; op tijd om nog voor het eind van het jaar een regeling te implementeren..

Wegener heeft aangegeven niet te willen /kunnen wachten op de minimumpensioenCAO en dat zij haar eigen koers zal varen. De NVJ constateert dat dit een extra druk op de onderhandelingen zal leggen.

Het bestuur van het pensioenfonds gaf aan dat het resultaat van de minimum pensioen CAO Dagbladjournalisten er toe zou kunnen leiden dat de regeling alsnog aangepast zal worden.

Verslag: Bianca Rootsaert en John van Miltenburg NVJ