Gemeente Almere

Stadshart veiliger door samenwerking

De dienst Stadscentrum heeft een onderzoek gehouden naar het veiligheidsgevoel onder alle ondernemers in het Stadshart. Het blijkt dat het gevoel van veiligheid is toegenomen ten opzichte van drie jaar geleden. Het onderzoek werd gehouden om de resultaten van het project KVO-W (Keurmerk Veilig Ondernemen voor Winkelgebieden) te meten. Drie jaar geleden werd hiervoor de zogenaamde nulmeting gedaan. Daaruit zijn actiepunten samengesteld die de veiligheid moesten verbeteren en behouden. Door intensieve samenwerking tussen gemeente, politie, brandweer, NS en ondernemers (OVSA, ondernemersvereniging Stadshart Almere) zijn nu deze positieve resultaten behaald.

De uitkomsten van het onderzoek zijn naast de politiecijfers gehouden. Deze geven dezelfde positieve verbetering. Ondernemers in het Stadshart ontvangen op korte termijn het rapport.

Samenwerking
De samenwerkende partijen hebben in de afgelopen drie jaar met hun eigen expertise verbeteringen aangebracht of advies gegeven om de veiligheid te vergroten. De gemeente zorgt voor voorzieningen in het openbaar gebied, zoals de gratis bewaakte fietsenstalling, politie zette meer toezicht in op gezette tijden, brandweer zorgde voor een goede voorlichting en winkeliers pasten hun winkelinrichting aan. Dit zijn slechts enkele actiepunten die ook als positief worden aangegeven in het onderzoek. Vooral de training omgaan met agressieve klanten en het burenbelsysteem zorgden voor verbetering. Met dit laatste kunnen ondernemers hun buren oproepen wanneer zij in een moeilijke situatie zitten. De politie is ook direct oproepbaar en is in ieder geval binnen 10 minuten ter plaatse.

Het onderzoek geeft ook aan dat er nog wat verbeterpunten zijn. De verlichting in en het schoonmaken van het openbaar gebied kan beter en er moet een oplossing komen voor rondhangende jongeren. Verbetering van de verlichting wordt al aangepakt. Voor de overige punten zal de gemeente verschillende mogelijkheden onderzoeken.

De acties en ervaringen van de samenwerkende partijen worden ook op het nieuwe deel in het Stadscentrum toegepast. Daarmee zal het nieuwe Stadshart door iedereen als veilig en aantrekkelijk worden ervaren.