Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Koninklijk Horeca Nederland

Horeca: overheid moet consumentenvertrouwen herstellen

WOERDEN, 5 oktober 2004 - "Het is van groot belang, dat de overheid aan de burgers duidelijk maakt waarom bezuinigingen en maatregelen noodzakelijk zijn," zegt Hajé de Jager, voorzitter van de werkgeversorganisatie Koninklijk Horeca Nederland. Tijdens de ledenraad van de vereniging maakt de voorzitter in zijn rede vandaag duidelijk dat het beleid van de regering wordt onderstreept. "Maar de manier waarop het kabinet dit communiceert verdient geen schoonheidsprijs. We ondersteunen daarom ook het idee van een bemiddelende rol van bijvoorbeeld de SER in het conflict met de vakbeweging."

Koninklijk Horeca Nederland steunt in grote lijn het hervormingsbeleid, maar zowel strategisch als inhoudelijk weet het kabinet onvoldoende duidelijk te maken waarom maatregelen noodzakelijk zijn om de economie er weer bovenop te krijgen. "De afgelopen maanden doen zich ontwikkelingen voor, die onmiskenbaar wijzen op herstel van het economisch klimaat," stelt De Jager. "Dat herstel komt dan vooral voor rekening van de export, maar is bepaald geen incident. De omzet en uitvoer van de industrie zijn sinds januari dit jaar niet meer teruggezakt en bereikten in juni zelfs de hoogste groei in drie jaar. De groei van de werkloosheid loopt terug en de groeiramingen van de economie worden voortdurend omhoog bijgesteld. De toekomst ziet er een stuk beter uit dan vorig jaar om deze tijd, maar door het ontbreken van consumentenvertrouwen heb ik voor de horeca een minder rooskleurig beeld. Het economisch klimaat waarin wij vandaag opereren, is grimmig en grillig."

Herstel van het consumentenvertrouwen en de werkgelegenheidsverwachtingen zijn essentiële voorwaarden voor een duurzaam herstel van de consumptieve bestedingen in Nederland. "Als de politieke leiders in dit land voor boeman gaan spelen, gaat 'de hand op de knip'. Wat de overheid nu wel moet doen, is voorwaarden scheppen voor een gezonde ontwikkeling van het bedrijfsleven. Bijvoorbeeld door de administratieve belasting van deze economie te saneren," aldus De Jager.

Het consumentenvertrouwen moet door de overheid worden hersteld. Alleen dan zal de economie in ons land, gelijk aan de rest van Europa, zich positief ontwikkelen. De maatschappelijke onrust rond de bezuinigingen draagt daar niet aan bij. "Indien het kabinet een bemiddelaar toelaat, kan ze wellicht duidelijker maken aan de vakbonden en dus aan de samenleving wat noodzakelijk is. Hierdoor zullen de consumentenbestedingen uiteindelijk stijgen en daarmee de economische ontwikkelingen. De onvrede en onzekerheid gaan ten koste van de koopkracht. Ga dus opnieuw om de tafel en zorg voor een positiever economisch leefklimaat!"


---

Noot voor de redactie -