Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 05/10/2004


---

Kees Rutten wordt lid van College van Bestuur VU en Windesheim

Mr. H.J. (Kees) Rutten (46) wordt per 1 november lid van het College van Bestuur van de Vrije Universiteit en de Christelijke Hogeschool Windesheim. Rutten wordt binnen het College verantwoordelijk voor de portefeuilles Financiën en ICT.

Het College van Bestuur (CvB) ziet de benoeming van Rutten met groot vertrouwen tegemoet. Rutten wordt beschouwd als een duidelijke versterking van het huidige CvB-team. Het CvB vindt de specifieke ervaring van Rutten in de besturing van financiële, IT- en bedrijfsprocessen en zijn integrale managementervaring in complexe professionele organisaties een waardevolle aanwinst. Ook Ruttens aantoonbare markt- en resultaatgerichte werkwijze en ervaring met strategieontwikkeling en organisatiebrede implementatie van beleid, droegen bij aan de keuze voor deze kandidaat. Als generalist en integrerend bestuurder kan Rutten bogen op ervaring met het opzetten en onderhouden van communicatie met belanghebbende partijen. Gezien de ambitie van het College om als Vrije Universiteit en Windesheim samen te gaan in één instelling, spreekt ook deze kwaliteit voor de benoeming.

Kees Rutten heeft een loopbaan in de verzekerings- en bankwereld achter de rug. Hij begon in Utrecht, waar hij zijn doctoraal Rechten behaalde. Begin jaren negentig was hij algemeen directeur van AMEV Nederland, daarna volgde zijn benoeming in de Raad van Bestuur van FORTIS Nederland. In 1999 verbleef hij enige tijd in de Verenigde Staten, waar hij zich richtte op technologieontwikkeling (internet) en deelnam aan een managementprogramma van de Wharton Business School, aan de Universiteit van Pennsylvania. In 2000 werd Rutten benoemd tot voorzitter van de Raad van Bestuur van FORTIS ASR, de tweede verzekeringsgroep in Nederland. Deze functie combineerde hij met het directievoorzitterschap van AMEV Verzekeringen. In 2003 nam hij op eigen initiatief afscheid van Fortis. Naast een commissariaat en toezichtfunctie in de pensioenfondsenwereld en in de geestelijke gezondheidszorg is Rutten lid van de adviesraad van de Academie voor managementopleidingen aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Het nieuwe collegelid maakt bewust de overstap van het bedrijfsleven naar VU en Windesheim, voortkomend uit zijn affiniteit met onderwijs, grensverleggend onderzoek en zorg en zijn visie op maatschappelijk ondernemen in de (semi)publieke sector.