Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzitter van de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag


- Directie Noord Afrika en Midden-Oosten

Afdeling Midden-Oosten

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum

5 oktober 2004

Behandeld

DAM/MO


Kenmerk


- DAM-557/04

Telefoon


- +31 (0)70-3485192


Blad


- 1/2

Fax


- +31 (0)70-3486639


Bijlage(n)


- 1

E-Mail


- Dam@minbuza.nl


Betreft


- Beantwoording vragen vanhet lid Karimi over het mogelijke bezoek van de Israëlische premier Sharon aan Nederland

Graag bied ik u hierbij- , mede namens de minister van Algemene Zaken en de minister van Justitie, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Karimi (GroenLinks) aan de minister van Algemene Zaken, de minister van Buitenlandse Zaken en de minister van Justitie over het mogelijke bezoek van de Israëlische premier Sharon aan Nederland. Deze vragen werden ingezonden op - 10 september 2004 met kenmerk 2030420990.


- De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, mede namens de minister van Algemene Zaken en de minister van Jusititie, op vragen van het lid Karimi (GroenLinks) over het mogelijke bezoek van de Israëlische premier Sharon aan Nederland.

Vraag 1

Is het waar dat de Israëlische premier Sharon medio oktober a.s. een bezoek aan Nederland brengt? Wanneer, op wiens uitnodiging, en om welke reden komt premier Sharon naar Nederland?

Vraag 2

Herinnert u zich de antwoorden van uw ambtsvoorganger Van Aartsen dat ten aanzien van het uitvoeren van buitengerechtelijke dodingen van Palestijnen door Israël " sprake is van een "individuele strafrechtelijke aansprakelijkheid voor schendingen van het internationaal humanitair recht is en dat strafbaarstelling en vervolging van ernstige inbreuken berust bij partijen bij de Vierde Geneefse Conventie"? 1)

Vraag 3

Welke stappen bent u van plan te nemen tegen premier Sharon als eerstverantwoordelijke voor tal van schendingen van het internationaal humanitair recht zoals buitengerechtelijke executies, het gebruik van Palestijnse burgers als menselijk schild tijdens Israëlische militaire operaties, marteling en ander onmenselijke behandeling in arbitraire detentie, het tegenhouden van medische- en humanitaire hulp en het vernietigen van huizen en bezittingen van militante Palestijnen?

Vraag 4

Kunt u de Kamer een lijst doen toekomen met de namen en functies van alle personen burgers dan wel militairen, die premier Sharon tijdens zijn bezoek aan Nederland zullen vergezellen?

Vraag 5-

Welke voorbereidingen treft u, als verdragspartij bij de Vierde Geneefse Conventie, om over te kunnen gaan tot strafrechtelijke vervolging van politiek en militair verantwoordelijken en uitvoerders van bovengenoemde schendingen van internationaal humanitair recht op het moment dat een mogelijke verdachte zich op Nederlands grondgebied bevindt?

Vraag 6

Bent u, met het oog op het beoogde bezoek van premier Sharon aan Nederland, bereid met het Nationaal Opsporingsteam Voor Oorlogsmisdrijven/Wet Oorlogsstrafrecht (NOVO-WOS)-team een vooronderzoek te doen naar de verantwoordelijken en uitvoerders van de door Israël gepleegde oorlogsmisdaden?

Vraag 7

Is er ook een bezoek aan de Koningin gepland? Zo ja, vindt u het gepast dat het Staatshoofd een verdachte van oorlogsmisdaden ontvangt?

Vraag 8

Wilt u deze vragen binnen de reguliere termijn beantwoorden?

Antwoord

Gelet op het feit dat PM Sharon het voorgenomen bezoek om binnenlandspolitieke redenen heeft afgezegd en er nog geen nieuwe datum is vastgesteld, is beantwoording van deze kamervragen thans niet aan de orde.


1) Aanhangsel-Handelingen nr. 1564, vergaderjaar 2000-2001, blz. 3264

De Nederlandse regering erkent dat Israël de Vierde Geneefse Conventie schendt. Ik verwijs tevens naar Aanhangsel der Handelingen vergaderjaar 2001-2002, nr. 1562 en 173. Vergaderjaar 2002-2003 nr. 513.

===