Politiebond ACP

Veiligheidsvesten

Naar aanleiding van het tragische schietincident in Enschede afgelopen week is de discussie over veiligheidsvesten weer zeer actueel. Niet alleen de media, maar vooral ook verontruste leden vragen zich af hoe het proces rond de veiligheidsvesten zich voltrekt. De Politievakorganisatie ACP hecht er waarde aan om duidelijkheid te geven over de stand van zaken.

In het maandelijkse overleg met de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) wordt momenteel de laatste hand gelegd aan het vaststellen van de criteria voor het veiligheidsvest. Want het vest moet veilig zijn, maar ook draagbaar. Omdat het om een grote bestelling gaat, zal er een Europese aanbesteding volgen. Dit betekent dat alle bedrijven die het vest kunnen produceren, een bod mogen doen om de bestelling te gaan leveren. Ook moet er een richtlijn volgen voor de draagwijze van het veiligheidsvest. Wat gebeurt er namelijk als er iets voorvalt en je hebt je vest niet aan? Is er dan nog sprake van een dienstongeval?

Voor de ACP staat het overleg over de veiligheidsvesten boven aan de prioriteitenlijst. Wij zullen de druk op snelle invoering opvoeren. Dit mag desalniettemin nooit ten koste gaan van de kwaliteit van het vest. Er moeten op dit moment geen overhaaste beslissingen worden genomen. Fouten op het gebied van de veiligheidsnorm zijn nooit uit te leggen.

Wil je reageren? Klik hier en stuur ons jouw mening per e-mail.