UWV
http://www.uwv.nl



UWV opent Servicecentrum Werkgevers en Reïntegratie

UWV heeft vandaag het Servicecentrum Werkgevers en Reïntegratie geopend. Werkgevers die vragen hebben over reïntegratie, over het aannemen van een arbeidsgehandicapte of op zoek zijn naar een arbeidsgehandicapte voor een vacature, kunnen contact opnemen met het servicecentrum. Hiervoor is een speciaal telefoonnummer in het leven geroepen: 0900-9295. Ook kunnen werkgevers vragen stellen aan het servicecentrum via de internetsite www.uwv.nl Op deze manier wil UWV werkgevers stimuleren een arbeidsgehandicapte in dienst te nemen of te houden.

Een werkgever die een vraag stelt aan het servicecentrum, krijgt binnen 24 uur antwoord. Werkgevers kunnen bij het servicecentrum alleen terecht met vragen over reïntegratie en vacatures. Voor overige vragen (bijvoorbeeld over de premie-inning) kunnen zij nog steeds terecht bij de regionale UWV-vestiging.
Vacatures voor arbeidsgehandicapten die werkgevers melden bij UWV, worden doorgeleid naar twee reïntegratiebedrijven in de regio waar de werkgever gevestigd is. Deze reïntegratiebedrijven nemen vervolgens binnen 48 uur na de melding van de vacature contact op met de werkgever met een voorstel voor de mogelijke invulling van de vacature.

Met het servicecentrum wil UWV werkgevers stimuleren een arbeidsgehandicapte in dienst te nemen. Uit onderzoek is gebleken dat hierover veel vooroordelen bestaan bij werkgevers. Ook blijkt dat werkgevers vaak niet goed op de hoogte zijn van de voordelen die het in dienst nemen of houden van een arbeidsgehandicapte biedt. Deze zijn:

- Neemt een werkgever iemand met een arbeidshandicap in dienst, dan kan hij de eerste 5 jaar ziekengeld aanvragen als de werknemer ziek mocht worden.

- Gaat een werkgever met een arbeidsgehandicapte medewerker in zee, dan betaalt UWV gedurende drie maanden de uitkering door (proeftijdaanbod).

- Het aannemen van een arbeidsgehandicapte werknemer geeft een werkgever recht op premiekortingen. Gaat het om een jonggehandicapte, dan kan hij een extra premiekorting krijgen.

- Is een arbeidsgehandicapte werknemer ouder dan 50 jaar, dan hoeft de werkgever geen basispremie WAO te betalen.

- Gaat de arbeidshandicap van een werknemer ten koste van diens productiviteit, dan heeft de werkgever recht op loondispensatie.
- Speciale voorzieningen op het werk krijgt de werkgever in sommige gevallen vergoed.

Voor meer informatie,