Gemeente Ede

Nummer 205 / Ede, 5 oktober 2004

Afrondende fase brandpreventiebeleid in Ede
Brandweer voert inhaalslag gebruiksvergunningen uit

Burgemeester en wethouders hebben een tussenrapportage over het brandpreventiebeleid in de gemeente Ede vastgesteld. In 2001 startte de brandweer een inhaalslag in het verlenen van gebruiksvergunningen voor gebouwen die daar nog niet over beschikten. Zo`n vergunning regelt het brandveilig gebruik van bouwwerken. De Edese brandweer heeft het meeste werk gereed zodat de inhaalslag zich nu in de afrondende fase bevindt.
Inmiddels is het na een wijziging in de bouwverordening mogelijk om ook de kamerverhuurbedrijven aan te schrijven voor een vergunning brandveilig gebruik. Dat zal in 2005 gebeuren. Daarna zullen alle gebouwen waarvoor in het verleden een gebruiksvergunning is verleend, worden beoordeeld op het nieuwe brandpreventiebeleid.

In februari 2003 heeft de gemeenteraad van Ede het Brandpreventiebeleid voor bestaande bouwwerken vastgesteld. Ditzelfde gebeurde in andere gemeenten binnen de Hulpverleningsregio Gelderland Midden voor alle gebruiksvergunningsplichtige bouwwerken. Met dit preventiebeleid wil de overheid op regionaal én gemeentelijk niveau een aanvaardbaar brandveiligheidsniveau voor bestaande bouwwerken creëren. Burgers, ondernemers en overheid hebben allemaal baat bij een uniforme beleidslijn voor brandveiligheid in de eigen en de omliggende gemeenten.

Ook is in februari 2003 de gemeentelijke bouwverordening gewijzigd. Na deze wijziging kunnen kamerver-huurbedrijven binnen de gemeente Ede worden aangeschreven voor het indienen van een aanvraag om een gebruiksvergunning. B. & W. van Ede willen dat vanaf 1 januari 2005 daarmee begonnen wordt. Zodra aan deze bouwwerken een gebruiksvergunning is verleend, zullen bouwwerken waarvoor in het verleden al een vergunning is verleend, worden beoordeeld aan het brandpreventiebeleid van februari 2003. Het gaat dan om vergunningen die zijn verleend vanaf 1976. Allereerst zullen bouwwerken worden aangeschreven waarin overnachting plaatsvindt, zoals hotels, pensions, bejaardenhuizen en dergelijke. Daarna zullen bouwwerken met als functie bijeenkomst, winkelen, kantoor en industrie worden beoordeeld op het brandpreventiebeleid.
De brandweer voert het verlenen en aanpassen van de gebruiksvergunningen binnen de eigen capaciteit uit. De werkzaamheden zullen tot 2011 duren.
Het Brandpreventiebeleid voor bestaande bouwwerken bevordert de brandveiligheid. In dit beleid is immers de ondergrens van een aanvaardbaar brandveiligheidniveau voor bouwwerken geformuleerd.

Vragen
Heeft u vragen? Bel gerust met de brandweer Ede. Tijdens kantooruren kunt u terecht bij de afdeling Preventie, telefoonnummer (0318) 68 69 43, of 68 69 31.

---