Politie Drenthe

Onderzoek branden

HOOGEVEEN 05-10-2004

Politie sluit onderzoek brandstichting leegstaande school af - vijf verdachten binnenkort voor de kinderrechter

Met de aanhouding van vijf jongeren van 13, 14 en 16 jr. uit Hoogeveen heeft de politie de brandstichting in een leegstaande school aan de Boekenberghstraat in Hoogeveen opgelost. De verdachten zijn inmiddels weer op vrije voeten. De schade van 70.000,- zal op hen worden verhaald. Uit het politie onderzoek is niet gebleken dat de verdachten ook bij andere branden betrokken zijn geweest.

Op zondag 5 september brandde een groot deel van de leegstaande school De Sprong aan de Boekenberghstraat in Hoogeveen af. Technisch onderzoek toonde aan dat de brand was aangestoken. De politie kwam de verdachten op het spoor na uitvoerig buurtonderzoek en verhoor van getuigen.

Tussen 22 en 28 september werden de verdachten aangehouden. Alle vijf zijn geleid voor de Rechter Commissaris. Na een aantal dagen in voorarrest te hebben gezeten zijn ze weer in vrijheid gesteld. Het dossier gaat nu naar Justitie en binnenkort moeten alle verdachten zich voor de kinderrechter verantwoorden.

De gemeente Hoogeveen deed als eigenaar van de school aangifte. Hoewel de school zou worden gesloopt is er door de brand een schade van ongeveer 70.000,-. Deze schadepost ontstaat doordat het meeste bouwafval nu door de brand als chemisch afval moet worden afgevoerd naar de VAM.

Onderzoek andere brandstichtingen
Het politieonderzoek heeft niet aangetoond dat deze verdachten ook bij andere branden betrokken zijn geweest.

Uit de analyse van de branden van de afgelopen maanden in Hoogeveen komt naar voren dat er, gelet op werkwijze en aard van de branden, zeer waarschijnlijk sprake is van verschillende daders.

Het onderzoek naar de brandstichting in het bedrijfspand aan de Weberstraat is inmiddels afgesloten en heeft niet geleid tot een positief resultaat.
Het politieonderzoek naar de brandstichting bij de voetbaltribune aan de Sportveldenweg en o.a. de coniferenbranden gaat onverminderd door.

Dirk Neef verzorgt m.b.t. dit bericht de voorlichting voor Politie Drenthe. Tel. 0592-452475 of 06-51 55 7950.