FNV

Toch ruim 300.000 demonstranten

Het aantal deelnemers aan de vakbondsdemonstratie van afgelopen zaterdag was toch ruim 300.000. Dat zegt de gemeente Amsterdam na een nieuwe inventarisatie van de politietellingen. Daarmee is 2 oktober de grootste vakbondsdemonstratie ooit. In het nieuwe aantal zijn ook alle mensen meegeteld die in Amsterdam op weg waren naar het Museumplein maar dat nooit hebben bereikt. Op de straten naar het plein had de politie grote borden geplaatst. Daarop werden mensen opgeroepen terug te gaan in verband met hun eigen veiligheid.

Afgelopen zaterdag sprak de Amsterdamse politie nog van 200.000 demonstranten. De bonden gingen uit van ruim een kwart miljoen mensen. Achteraf blijkt nu dat zij gelijk hadden. Daarmee wordt 2 oktober nog meer een historische datum voor de vakbeweging. Lodewijk de Waal (FNV): "Het was natuurlijk al een dag die in de geschiedenisboekjes komt te staan. Maar dit laat nog een keer extra zien dat het niet zomaar een groepje mensen bij elkaar was. Het was echt de grootste groep demonstranten die de Nederlandse vakbeweging ooit bij elkaar heeft gekregen. Dat betekent dat het de mensen echt hoog zit, dat het echt ergens over gaat."

Tot nu toe stond het record van het grootste vakbondsprotest op naam van het Malieveld (Den Haag) met 250.000 vakbondsdemonstranten tegen verslechtering van Ziektewet en WAO (1991). Gevolgd door Amsterdam, Museumplein, 150.000, 'Het kan anders, beter' (1988), tegen Lubbers II. De grootste naoorlogse demonstraties staan nog steeds op het conto van de anti-kernwapenbeweging, met 500.000 betogers in Den Haag (1983) en 400.000 in Amsterdam (1981). Bij die vredesdemonstraties speelde de vakbeweging een belangrijke rol in het op de been brengen van mensen.

Het nieuwe cijfer van 2 oktober werd maandag bekend gemaakt door het bureau van burgemeester Cohen.

En intussen op internet: ikdemonstreermee.nl heeft sinds afgelopen donderdag 36.000 bezoekers getrokken. Op deze website van FNV Bondgenoten konden mensen zich aanmelden om virtueel te demonstreren. Hieraan hebben zo'n 14.000 mensen meegedaan. De gezamenlijke actiesite van FNV, CNV en MHP is sinds de opening in augustus door zo'n 180.000 mensen bezocht. Vooral in de tweede helft van vorige week was het druk: toen werd nederlandverdientbeter.nl door 20.000 mensen per dag bezocht.

5 oktober 2004