Ingezonden persbericht


Gemeente Amsterdam - Amsterdam pakt terrorisme breed en integraal aan

05/10/2004 - Amsterdam zet de aanpak van terrorisme hoog op de agenda. De gemeente, politie, brandweer, GG&GD en Openbaar Ministerie gezamenlijk stellen alles in het werk om een mogelijke terroristische aanslag te voorkomen, dan wel de gevolgen van een aanslag effectief te bestrijden. Gekozen is voor een brede, integrale aanpak waarbij het niet alleen gaat om het opsporen en vervolgen van verdachten en de versterking van de organisatie van de crisisbeheersing, maar ook om het 'tegenhouden' van terrorisme. Zo moet voorkomen worden dat terroristen in Amsterdam netwerken opbouwen, medestanders vinden en plegers van aanslagen werven. Dit staat in de notitie 'Uitgangspunten aanpak terrorisme', waar het college van B&W vandaag mee heeft ingestemd.

Terroristische dreiging
Uitgangspunt voor de betrokken partners, verzameld in de zogenaamde Vijfhoek, is de analyse van de AIVD dat de dreiging van terrorisme in Nederland aanzienlijk is en dat de belangrijkste dreiging van radicaal-islamitische signatuur is. Terrorisme kan zich in Amsterdam dus ook voordoen. Het is echter niet te voorspellen òf er in Amsterdam een aanslag zal plaatsvinden en of aanslagen voorkomen kunnen worden. De Vijfhoek bereidt zich hoe dan ook voor op een terroristische aanslag en geeft er hoge prioriteit aan. De Vijfhoek stelt zich daarbij als doelen: het verkleinen van de kans dat terrorisme zich voordoet, het beperken van de gevolgen van terrorisme en het opsporen/vervolgen van de daders.

Nationale aanpak
Amsterdam volgt bij de aanpak van terrorisme de nationale overheid, waar de primaire verantwoordelijkheid ligt. De ministers van Justitie en BZK stellen de hoofdlijnen voor het beleid ten aanzien van terrorisme vast, Amsterdam werkt deze verder uit in het kader van de eigen verantwoordelijkheid voor openbare orde en veiligheid.

Amsterdamse aanpak
Amsterdam kiest ervoor de aanpak van terrorisme in te passen in de rampenbestrijdingsorganisatie. De burgemeester, met in achtneming van de bevoegdheden van de hoofdofficier van justitie, heeft de verantwoordelijkheid voor alertering en alarmering binnen Amsterdam.

Eind 2003 vond er binnen de regio Amsterdam een bestuurlijke oefening plaats met als scenario een terroristische aanslag. Naar aanleiding van Koninginnedag 2004 is een aangescherpte aanpak tot stand gekomen voor grotere evenementen. Responstijden zijn verkort en er wordt gewerkt met multidisciplinaire teams die snel kunnen ingrijpen bij een dreiging of calamiteit. Daarbij wordt rekening gehouden met de noodzaak om grote groepen mensen te moeten ontruimen/evacueren.

Alertering
Amsterdam wil snel van start gaan met een alerteringssysteem dat aansluit bij de landelijke plannen. Er wordt gewerkt met vijf dreigingniveaus met bijbehorende kleurcodes (groen-blauw-geel-oranje-rood). Alertering richt zich in eerste instantie op overheidspartners maar wanneer nodig ook op private organisaties en direct op de burgers en bezoekers van de stad. Uitgangspunt is dat er zoveel als mogelijk op een open, actieve en duidelijke manier wordt gecommuniceerd over de dreiging van terrorisme en de daarvoor ontwikkelde aanpak. Dit is de basis voor het oproepen tot alertheid en de medewerking van alle betrokkenen in de stad ten tijde van dreiging of aanslagen.

Vervolg
De 14 uitgangspunten in de notitie zullen worden uitgewerkt en geconcretiseerd in een plan van aanpak. De aanpak van terrorisme wordt aan de hand daarvan verder ingebed in de rampenbestrijdingsorganisatie.