Gemeente Amsterdam

Burgerinitiatief en referendum
5 oktober 2004 - Djoe Lan Tan

Onlangs besloot de Amsterdamse gemeenteraad het burgerinitiatief in te voeren. Het burgerinitiatief geeft burgers het recht om zelf voorstellen op de agenda van de gemeenteraad te plaatsen. Als het burgerinitiatief niet door de gemeenteraad wordt overgenomen bestaat daarna de mogelijkheid voor de initiatiefnemers om over het initiatiefvoorstel een referendum onder alle kiesgerechtigde Amsterdammers te houden. Het geeft de Amsterdammers rechtstreeks invloed op de agenda van de gemeenteraad.

De belangrijkste punten uit dit raadsbesluit


* Een burgerinitiatief is een voorstel aan de raad om een besluit te nemen, te wijzigen of in te trekken.

* Na het indienen van een burgerinitiatief vindt de besluitvorming in de raad plaats.

* Als het burgerinitiatief niet door de gemeenteraad wordt overgenomen bestaat daarna de mogelijkheid voor de initiatiefnemers om over het initiatiefvoorstel een referendum onder alle kiesgerechtigde Amsterdammers te houden.
* Een burgerinitiatief kan een voorstel bevatten waarvan de initiatiefnemers vinden dat het ten onrechte (nog) niet op de agenda van de raad staat.

* Een burgerinitiatief kan ook bestrekking hebben op een besluit dat al wel op de agenda van de raad is geplaatst, maar waarmee de initiatiefnemers het geheel of gedeeltelijk niet eens zijn.

Onderwerpen voor een burgerinitiatief


* Het burgerinitiatief kan gaan over alle onderwerpen waarover de gemeenteraad bevoegd is besluiten te nemen.
* In de regeling is hier echter een aantal onderwerpen van uitgezonderd (bijvoorbeeld vaststelling van de gemeentelijke belastingtarieven)

* Een burgerinitiatief mag ook niet in strijd zijn met een besluit van de gemeenteraad genomen in de periode van vier jaar voorafgaande aan het burgerinitiatief.

* De gemeenteraad besluit of een onderwerp in aanmerking komt voor een burgerinitiatief. Vooraf wordt advies ingewonnen bij de Initiatieven- en referendumcommissie.

* Raadzaal

Procedurele voorwaarden burgerinitiatief


* Iedereen kan het initiatief tot een burgerinitiatief nemen.
* Op de formulieren voor het indienen van het initiatief worden de namen van maximaal zeven initiatiefnemers (geestelijke eigenaars) afgedrukt.

* Een geldig burgerinitiatief moet worden gesteund door 1100 Amsterdammers die kiesgerechtigd zijn voor de gemeenteraad van Amsterdam.

* Een burgerinitiatief dat betrekking heeft op een besluit dat al geagendeerd staat voor de raad moet uiterlijk twee dagen voor de geplande raadsvergadering worden ingediend. Voor de overige burgerinitiatieven geldt er geen termijn van indiening.

Procedurele voorwaarden referendumverzoek


* Voor een geldig referendumverzoek zijn 25.000 handtekeningen nodig van kiesgerechtigde Amsterdammers.

* Voor het inzamelen van de handtekeningen hebben de initiatiefnemers zes maanden de tijd als het voorstel betrekking heeft op een nog niet voor de gemeenteraad geagendeerd onderwerp.
* Als het burgerinitiatief wel betrekking heeft op een onderwerp dat al voor de raad was geagendeerd gelden andere termijnen.

Vraagstelling en uitslag referendum


* De kiezers kunnen in het referendum aangeven of zij voor het initiatiefvoorstel zijn.

* De gemeenteraad kan daarnaast een tegenvoorstel aan de kiezers voorleggen.

* Voor een geldige uitslag is het nodig dat tenminste 20 % van de kiesgerechtigde Amsterdammers een stem uitbrengt.

Financiële en overige steun van de gemeente


* De initiatiefnemers kunnen ambtelijke ondersteuning krijgen bij het formuleren van het burgerinitiatief, tot een maximum van 4 uur.

* Financiële ondersteuning is mogelijk in de fase van het verzamelen van handtekeningen voor een referendumverzoek. Als er voldoende handtekeningen zijn ingeleverd wordt daarna, voorafgaande aan de stemming, de referendumcampagne gesubsidieerd.

Raadzaal

Klachten

De Initiatieven- en referendumcommissie is belast met de behandeling van klachten over de wijze waarop campagne wordt gevoerd vanaf het moment waarop het referendumverzoek is toegewezen. De commissie kan hierover een openbaar oordeel uitspreken.

De commissie bestaat uit de volgende leden:
Voorzitter: prof. Mr. E.C.M. Jurgens. Leden: prof. Mr. J.J. Vis, prof. Mr. N.S.J. Koeman en mr. V.H. Bruins Slot. Het secretariaat van de commissie berust bij de directie Juridische Zaken, telefoon: 020 - 5522159.

Meer informatie

Meer informatie over het burgerinitiatief is verkrijgbaar bij de Directie Juridische Zaken, op kamer 1156A van het Stadhuis, tel. 5522159. Hier zijn ook de formulieren te krijgen om een burgerinitiatief te starten.

Voor de gedetailleerde regels, raadpleeg de Amsterdamse verordening op het burgerinitiatief en het referendum.

© Gemeente Amsterdam