HUIJSKENS & ISTHA

IJ-prijs 2004 naar Joop van den Ende


- Persbericht -

Voor zijn grote bijdrage aan de cultuur- en entertainmentwereld

Amsterdam, dinsdag 5 oktober 2004 - Vanmiddag wordt om 17.00 uur in het World Trade Center te Amsterdam de IJ-prijs 2004 uitgereikt aan theatertycoon Joop van den Ende. Van den Ende ontvangt de prijs vanwege zijn grote bijdrage aan de cultuur- en entertainmentwereld. De prijs wordt traditiegetrouw overhandigd door de Amsterdamse burgemeester Job Cohen.

De IJ-prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon die een belangrijke bijdrage levert, of heeft geleverd, aan de economische ontwikkeling en/of promotie van Amsterdam. De prijs bestaat uit een geldbedrag van Euro 12.500,- en het kunstwerk 'Ondernemen is een kunst'. Van den Ende zal het geldbedrag besteden aan de vestiging van een bijzondere leerstoel Cultureel Ondernemerschap aan de Universiteit van Amsterdam. Het geldbedrag is bestemd voor het eerste jaar van de leerstoel die daarna in stand zal worden gehouden door de VandenEnde Foundation.

'Naast zijn grote successen in de Amsterdamse theaterwereld heeft de prijswinnaar duidelijk voor ogen om Amsterdam naar een hoger cultureel niveau te tillen', aldus de jury. Zijn grote inspanningen blijken met name uit de oprichting van de VandenEnde Foundation en zijn initiatief voor de bouw van een groot Musicaltheater aan de Zuidas in Amsterdam.

Van den Ende, eigenaar en voorzitter van de Raad van Bestuur van Stage Holding, heeft verheugd gereageerd: 'De IJ-Prijs zie ik als een compliment aan ons bedrijf en aan de medewerkers en directies van Joop van den Ende Theaterproducties en de VandenEnde Foundation. Onze initiatieven voor een groot musicaltheater aan de Zuidas, de nieuwbouw en verbouwing van twee voormalige bioscopen en het Nieuwe De La Mar Theater aan de Marnixstraat alsook de inzet voor het Stedelijk Museum, hebben de jury van de IJ-Prijs bewogen mij deze prijs in persoon toe te kennen. Dit is voor mij een grote eer en ik spreek meteen de hoop uit dat dit initiatief meer Amsterdamse ondernemers motiveert om de hoofdstad nog bruisender te maken'.

IJ-Prijs
De jaarlijkse uitreiking van de IJ-prijs, welke nu voor de 7e keer plaatsvindt, is een initiatief van de gemeente Amsterdam en PricewaterhouseCoopers. De prijs is door de jury, onder leiding van wethouder Huffnagel, toegekend aan een persoon die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de profilering en de economische ontwikkeling van Amsterdam. Naast Frits Huffnagel zitten in de jury Willem Bröcker (Managing Partner Gobal Markets
PricewaterhouseCoopers), Willem Stevens (voorzitter Amsterdam Partners), Martijn Sanders (directeur Het Concertgebouw N.V.) en Hans Zwarts (voorzitter Kamer van Koophandel en Fabrieken voor Amsterdam).