KONINKLIJKE METAALUNIE

Metaalunie vindt gehoor bij politiek voor korte vergunningen

Gisteren gingen vier politici in debat met metaalondernemers tijdens het jaarlijks Politiek Forum van de Metaalunie. Pensioenen, regeldruk en industriepolitiek gaven stof tot discussie. Het CDA wil net als de Metaalunie dat automatisch een vergunning wordt verleend bij geen beslissing binnen drie maanden. En net als de VVD en de PvdA willen ondernemers subsidies afschaffen en volledig vervangen door fiscale maatregelen.

Voorafgaand aan het Politiek Forum enquêteerde de Metaalunie 200 leden over pensioenen, regeldruk en industriepolitiek. Daaruit blijkt onder meer dat 60 procent voor behoud van prepensioen is, dat 64 procent van de ondernemers vindt dat gemeenten vergunningaanvragen slecht behandelen, en dat 65 procent merkt dat klanten de productie naar lagelonenlanden overbrengen. Over deze en andere uitkomsten discussieerden metaalondernemers met Tweede-Kamerleden Kortenhorst (CDA), Blok (VVD), Blom (PvdA) en Bakker (D66).

De metaalondernemers hebben moeite met de hervormingen van het pensioenstelsel. Een collectieve regeling zal de premies de komende jaren juist laten dalen, berekende de Metaalunie. En omdat ook de Metaalunie inziet dat we allemaal langer moeten werken, lijkt 62,5 jaar een mooi compromis. De partijen moeten terug om de tafel, vinden de ondernemers. Blom (PvdA) sloot zich hierbij aan, Kortenhorst van het CDA overweegt een prepensioen voor mensen met een 40-jarig dienstverband in een zwaar beroep.

Ondanks de inzet van het kabinet worden de ondernemers nog steeds belemmerd door overbodige en tegenstrijdige regelgeving. Blok (VVD) pleit voor rigoureuze aanpassingen zoals afschaffing van de verplichte aansluiting bij een arbodienst en vereenvoudiging van het ontslagrecht. Ook de wensen van Kortenhorst sluiten aan bij die van de Metaalunie: verleen automatisch een vergunning bij geen beslissing binnen drie maanden en laat bij twee strijdige regels er één vervallen.

De Industriebrief van het ministerie van Economische Zaken verschijnt zeer binnenkort. Volgens de Metaalunie moet de overheid Nederland promoten als vestigingsplaats. Kortenhorst pleit voor een zogenoemd crashteam overheidsvervalsing zodat Nederlandse bedrijven geen concurrentienadeel ondervinden van gesponsorde buitenlandse ondernemingen. Met de VVD heeft de PvdA een motie ingediend om alle subsidies volledig te vervangen door fiscale maatregelen wat een hoop administratieve lasten voorkomt. Dat zal de Nederlandse economie een enorme impuls geven en buitenlandse bedrijven aantrekken. In dit voorstel konden alle aanwezige metaalondernemers zich vinden.

De Koninklijke Metaalunie is met meer dan 11.000 leden de grootste ondernemersorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf in de metaal. De leden hebben samen een omzet van 17 miljard euro en bieden werkgelegenheid aan 135.000 mensen.