Provincie Drenthe

GS-berichten

Assen, 5 oktober 2004
Persberichtnummer 04-151

Nota Zorg in perspectief vastgesteld
De nota Zorg in perspectief, het provinciaal kader voor wat de zorgsector de komende vier jaar van de provincie Drenthe kan verwachten, is vrijwel onaangepast door GS vastgesteld. De inspraakronde leverde vooral veel positieve reacties op van betrokken organisaties en de provinciale politiek. GS willen een goede zorginfrastructuur en een goed aanbod van voorzieningen in Drenthe waarborgen. Ook willen zij zich inzetten voor behoud en versterking van die voorzieningen. Bij dit alles staat de zorgvrager centraal. GS willen de Drentse inwoners meer mogelijkheden bieden van zorg-op-maat in de eigen leefomgeving. Doel hiervan is dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen en daar de zorg en diensten ontvangen die ze nodig hebben. Dit wordt ook wel vermaatschappelijking van zorg genoemd. Voorwaarde is dat er voldoende aangepaste woningen beschikbaar zijn én voldoende thuiszorg en mantelzorg. Daarnaast zijn nieuwe basisvoorzieningen in de buurt noodzakelijk. GS willen daarom met gemeenten, zorgaanbieders, zorgverzekeraars, zorgvragers en de woningcorporaties zorg, wonen en welzijn beter op elkaar afstemmen.

Gedeeltelijke goedkeuring voor bestemmingsplan Kern Langelo Het bestemmingsplan voor de kern van Langelo kan gedeeltelijk rekenen op steun van GS. Dit plan legt de actuele situatie van het dorp vast. GS hebben aan bepaalde delen van het plan goedkeuring onthouden. Het gaat met name om cultuurhistorisch waardevolle elementen in Langelo, zoals beeldbepalende beplanting die in het plan onvoldoende zijn beschermd. Ook was in de voorschriften de bepaling voor de bouw van extra woningen te ruim geformuleerd. De gemeente moet deze voorschriften aanpassen. GS hebben verder aangegeven veel belang te hechten aan een goede uitvoering van de watertoets. Hierbij geldt uitdrukkelijk als voorwaarde het waterschap in een vroegtijdig stadium te betrekken bij de ontwikkeling van een nieuw bestemmingsplan. Dit is belangrijk om de waterhuishouding in het gebied goed te reguleren. Het college van GS gaat bij toekomstige bestemmingsplannen scherper letten op de betrokkenheid van waterschappen.

Bestemmingsplan Kern Peest grotendeels goedgekeurd Het bestemmingsplan Kern Peest van de gemeente Noordenveld krijgt grotendeels de goedkeuring van GS. Het is een actualisatie van het oude bestemmingsplan voor de bebouwde kom van Peest en legt de bestaande situatie vast. GS geven geen toestemming om twee extra woningen te bouwen. Peest is namelijk in het Provinciaal Omgevingsplan aangewezen als kleine kern, waarvoor bevolkingsgroei in het algemeen niet wordt nagestreefd. GS hebben verder aangegeven veel belang te hechten aan een goede uitvoering van de watertoets. Hierbij geldt uitdrukkelijk als voorwaarde het waterschap in een vroegtijdig stadium te betrekken bij de ontwikkeling van een nieuw bestemmingsplan. Dit is belangrijk om de waterhuishouding in het gebied goed te reguleren. Het college van GS gaat bij toekomstige bestemmingsplannen scherper letten op de betrokkenheid van waterschappen.

Conceptplan voor aanpak bollenproblematiek
De provincie heeft een conceptplan opgesteld voor de aanpak van de problematiek rond de bollenteelt in Drenthe. De snelle groei van de bollenteelt, met name lelies, heeft geleid tot bezorgdheid over de mogelijk negatieve gevolgen daarvan voor het milieu. Tijdens een werkconferentie over deze problematiek met de betrokken partijen in maart jongstleden heeft de provincie toegezegd het initiatief te nemen voor een vervolg op de discussie. Die wordt gevoerd aan de hand van vier themas, te weten: gewasbeschermingsmiddelen, spoelplaatsen, spoelgrond en grondverplaatsing én grondwateronttrekkingen. Per thema wordt de bestaande kennis geïnventariseerd en zoveel mogelijk aangevuld. De discussie moet uiteindelijk leiden tot een milieuhygiënisch verantwoorde bollenteelt in Drenthe met een breed draagvlak. Inmiddels is met de bollensector, KAVB, en de Milieufederatie Drenthe gesproken over de uitvoering van de verschillende themas.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl