Gemeente Brunssum

Laatste wijziging 06 oktober 2004 Publicaties - 06 oktober 2004
nieuw! Brunssum brengt hangvennen terug in het Schutterspark nieuw! Nog dit jaar duidelijkheid over toekomst De Zeekoelen/Heidecamping nieuw! Brunssums project voorkomt schooluitval nieuw! Gemeentegids nu ook op internet
Nieuwe Woningwet nieuw!
Vul uw bouwaanvraag goed in! Verkeersspreekuur
VEILIGHEID:
U vindt veilig wonen belangrijk?
Brunssum brengt hangvennen terug in het Schutterspark

Brunssum gaat een uniek natuurgebied actief beheren. Het gaat om de hangvennen in het Schutterspark. Deze vennen herbergen een voor Europese begrippen unieke flora. Door een aantal natuurlijke ontwikkelingen (oprukkende bomengroei, verdroging) dreigen deze vennen echter verloren te gaan. Door kap van bomen en het regelmatig 'ontlanden' van de vennen wil Brunssum de bijzondere natuurwaarden van dit gebied behouden.

Het Schutterspark kent twee hangvennen, beide gelegen in het noordelijke bosgedeelte, op de oosthelling van de Rode Beek. Hangvennen ontstaan in kommen in hellingen waar moerassen kunnen ontstaan.

Maatregelen
Vennen hebben de natuurlijke neiging om op de lange termijnen te 'verlanden'. Dat betekent dat door een ongeremde groei van veenmos in de vennen er uiteindelijk een veenbodem ontstaat die boven het waterpeil uitgroeit waarop bosvegetatie kan groeien. Deze bosvegetatie onttrekt vervolgens water aan het ven waardoor de verdroging en 'verlanding' steeds sneller zal plaatsvinden. In één van de vennen in het Schutterspark is dit proces van bosvorming al duidelijk aan de gang.
In het verleden bleef dit proces achterwege omdat het veenmos uit de vennen werd gewonnen door de lokale bevolking voor gebruik als strooisel in veestallen. 'Plaggen' werd dit gebruik genoemd. Brunssum wil de vennen voortaan opnieuw gaan plaggen. Dat gebeurt gefaseerd zodat het ven zich steeds opnieuw kan vernieuwen en de bijzondere vegetatie van de vennen behouden blijft voor het Schutterspark.

Daarnaast pakt Brunssum de verdroging van de vennen aan door het verwijderen van bomen aan de bovenzijde van de vennen. Hier heeft zich in de loop der jaren een bos gevormd van voornamelijk tamme kastanjes en Amerikaanse eiken. Deze zware bomen onttrekken inmiddels zoveel water uit de bodem dat de vennen in de zomermaanden een tekort aan water hebben, met verdroging als gevolg. Om dit verdrogingsproces een halt toe te roepen en de ontwikkeling van inheemse soorten een kans te geven, is het noodzakelijk om deze bosvorming te verwijderen.

De kap van de bomen gebeurt medio oktober. Aansluitend wordt bekeken op welke termijn het wenselijk is om te starten met de eerste fase van het plaggen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de gemeente Brunssum, telefoon (045) 527 85 95.

wpe4.jpg (382905 bytes)

---

Brunssums project voorkomt schooluitval
Overstap van basisonderwijs naar voortgezet onderwijs moet kleiner

De basisscholen en het voortgezet onderwijs in Brunssum gaan dit jaar beter samenwerken om de overstap van leerlingen van basisonderwijs naar voortgezet onderwijs te verkleinen. Voor leerlingen sluiten beide schoolsoorten niet altijd goed op elkaar aan, wat regelmatig leidt tot voortijdig schoolverlaten. De maatschappelijke kosten daarvan zijn hoog en voor de gemeente Brunssum en het Brunssumse onderwijs niet acceptabel. Vandaar dat de Brunssumse scholen intensief gaan samenwerken om de overstap voor de leerlingen te verkleinen.

De gemeente Brunssum investeert al een aantal jaren fors in het terugdringen van leerachterstanden in het Brunssumse basis- en voortgezet onderwijs. Leerlingen met een leerachterstand lopen immers een groter risico op het niet afmaken van de school, waardoor ze minder kansen hebben op de arbeidsmarkt en op een goede aansluiting met de maatschappij. Wie nú investeert in de begeleiding van leerlingen met leerproblemen, pakt de maatschappelijke problemen van de toekomst aan. Jaarlijks gaat er daarom in het bestrijden van onderwijsachterstanden in Brunssum, waaronder de VVE-aanpak, zo'n 300.000 euro om. De gemeente betaalt eenderde van deze kosten, het Rijk de rest.

Hoe verkleinen we de overstap?
Een van de redenen voor het ontstaan van leerachterstanden is dat leerlingen terechtkomen op scholen waar ze niet passen of zich niet thuisvoelen. Vandaar dat de Brunssumse basisscholen en het voortgezet onderwijs de werkwijzen beter op elkaar willen afstemmen. Hierdoor kunnen leerlingen die in het voortgezet onderwijs instromen beter begeleid worden en zich sneller aanpassen aan de nieuwe school. Die afstemming houdt enerzijds in dat de basisscholen een goed zicht krijgen op wat het vervolgonderwijs kan bieden, anderzijds dat het voortgezet onderwijs de onderwijskundige voorgeschiedenis van de leerling kent.

In het schooljaar 2004/2005 wordt op een praktische wijze gestart met deze afstemming. Dat gebeurt door het afleggen van werkbezoeken. Gedurende de laatste maanden van 2004 bezoeken leerkrachten van het voortgezet onderwijs hun collega's in het basisonderwijs om daar mee te lopen in de dagelijkse praktijk en werkervaringen uit te wisselen. In januari en februari 2005 gebeurt het omgekeerde: leerkrachten van de basisscholen gaan dan op bezoek in het voortgezet onderwijs. Daarnaast zal in het nieuwe schooljaar regelmatig overleg plaatsvinden tussen leerkrachten van beide schoolsoorten. In dat overleg wordt ingegaan op de verschillen in pedagogisch-didactisch klimaat, de didactische aanpak en de vakinhoudelijke verschillen. Doel van het overleg is afstemming te vinden tussen de werkwijzen van de scholen zodat de scholen de leerlingen effectiever kunnen adviseren en begeleiden waardoor de leerlingen nauwelijks merken dat ze op een ander type onderwijs zijn terechtgekomen.

Aan het project nemen alle Brunssumse basisscholen deel, alsmede het Romboutscollege. Ook het Emmacollege in Hoensbroek doet mee omdat veel Brunssumse leerlingen naar deze school doorstromen.
---

Nog dit jaar duidelijkheid over toekomst De Zeekoelen/Heidecamping

De gemeente Brunssum neemt nog dit jaar een beslissing over de toekomst van De Zeekoelen/Heidecamping. Als er vóór 1 januari 2005 geen partij is gevonden die het gemeentelijk complex wil overnemen, zal het openluchtzwembad met ingang van volgend jaar dichtgaan. Dat heeft de gemeenteraad van Brunssum op 21 september besloten.

Openluchtzwembad De Zeekoelen en de Heidecamping zijn eigendom van de gemeente Brunssum. Al jaren kosten deze voorzieningen meer dan ze opbrengen. Zo moest de gemeente in 2003 ruim 237.000 euro toeleggen op zwembad De Zeekoelen. Daarnaast is er sprake van achterstallig onderhoud waardoor op korte termijn een investering nodig is van 1,65 miljoen euro.
De gemeente wil om die reden beide voorzieningen afstoten en verkopen aan een partij die het zwembad en de camping commercieel wil exploiteren. Begin dit jaar werden hierover nog gesprekken gevoerd met woningcorporatie Weller. Die onderhandelingen vielen stil toen Weller van de rijksoverheid geen toestemming kreeg voor de privatiseringsplannen.

Privatisering
In mei 2004 besloot de gemeenteraad om voor het laatst krediet beschikbaar te stellen zodat De Zeekoelen in het seizoen 2004 open kon blijven. Tegelijkertijd kreeg het college opdracht om te onderzoeken hoe De Zeekoelen en De Heidecamping vanaf 2005 geprivatiseerd kunnen worden of, als privatisering niet haalbaar zou blijken, om voorbereidingen te treffen voor het sluiten van het openluchtbad.

Voor privatisering zoekt de gemeente een partij die het hele complex wil overnemen, dus openluchtzwembad én camping (momenteel 194 standplaatsen). De nieuwe exploitant krijgt de ruimte om de zwemfaciliteiten en campingfaciliteiten uit te breiden en te moderniseren. Zo kan de camping bijvoorbeeld worden uitgebreid met hoogwaardige verblijfsvoorzieningen waardoor het kan doorgroeien van een driesterrencamping naar een vijfsterrencamping. Voor het zwembad bestaan diverse invulmogelijkheden. Van het openluchtzwembad kan bijvoorbeeld een multifunctionele accommodatie worden gemaakt door het deels te overdekken (binnenbad) en er activiteiten als fysiotherapie en fitness in onder te brengen waardoor het bad het hele jaar door (recreatief) gebruikt kan worden.

Aan een exploitant van De Zeekoelen/Heidecamping worden wel een aantal algemene voorwaarden gesteld. Zo dient er voor de lokale bevolking een openluchtzwembad behouden te blijven met een laagdrempelig karakter, dus met betaalbare tarieven. Ook de verblijfsrecreatie (camping) dient behouden te blijven. Tenslotte mag de uitbreiding en de modernisering van de voorzieningen niet ten koste gaan van het groene, bosrijke karakter van de omgeving.

Momenteel vinden gesprekken plaats met marktpartijen over de privatisering van De Zeekoelen/Heidecamping. In november 2004 zullen deze partijen worden uitgenodigd om hun ontwikkelingsplannen in te dienen. In december 2004 neemt de raad een definitief besluit.
---

wpe1.jpg (314963 bytes)