Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op de vragen van het Kamerlid Gerkens (SP) over het weigeren van kinderen met gezondheidsproblemen door peuterspeelzalen (2030420480).

1
Wat vindt u van het feit dat er peuterspeelzalen zijn die kinderen met een voedselallergie weigeren? 1)

1
Het peuterspeelzaalwerk is een gemeentelijke voorziening en het is dus aan de gemeente om de toegankelijkheid van lokale voorzieningen te waarborgen. Overigens is het uitgangspunt voor kabinetsbeleid dat kinderen met een functiebeperking gebruik moeten kunnen maken van reguliere voorzieningen.

2
Deelt u de mening dat kinderen met een voedselallergie naar een sociaal-medisch dagverblijf zouden moeten?

2
Een medisch kinderdagverblijf is een vorm van jeugdzorg. Een bureau jeugdzorg kan hiertoe indiceren indien er sprake is van ernstige opvoed- en opgroeiproblemen. Indien het kind alleen een voedselallergie heeft zal er geen indicatie voor behandeling door een medisch kinderdagverblijf worden gegeven.

3
Waar ligt volgens u de grens als het gaat om het weigeren door peuterspeelzalen van kinderen met gezondheidsproblemen?

3
Zie het antwoord op vraag 1.

4
Hoe staat u tegenover de eigen-risicoverklaring die de Stichting Peuterspeelzalen Hof van Twente heeft opgesteld?

4
Het betreft hier een situatie tussen burgers onderling waarop het privaatrecht van toepassing is. Overigens betekent een eigen-risico verklaring niet dat de peuterspeelzaal van alle verantwoordelijkheid uitgesloten is.

5
Vindt u het aanvaardbaar dat peuterspeelzalen uit angst voor een schadeclaim kinderen met gezondheidsproblemen weigeren? Zo neen, welke maatregelen gaat u nemen?

5
Zie het antwoord op vraag 1.

6
Klopt het dat peuterspeelzalen zich niet kunnen verzekeren tegen de risico's die kinderen met een voedselallergie met zich meebrengen? Zo ja, wat gaat u hieraan doen?

6
Zoals in het bewuste artikel te lezen valt geeft het Verbond van Verzekeraars aan dat bij haar niet bekend is dat een groep verzekeraars een dergelijk risico niet zou willen verzekeren.

7
Bent u bereid ervoor te zorgen dat leidsters op peuterspeelzalen beter worden voorgelicht over de begeleiding van kinderen met een voedselallergie? Zo neen, waarom niet?

7
Er is reeds voldoende informatie en voorlichting beschikbaar voor leidsters in peuterspeelzalen en voor consumenten meer in het algemeen. Naast de informatie op de etiketten van voedingsmiddelen, is er voorlichting rondom allergenen en etikettering beschikbaar van het Voedingscentrum Nederland en de databank ALBA van TNO. Ik zie geen aanleiding om aanvullend hierop voorlichting te bevorderen.

1) Sp!ts, 1 september jl.


---- --