Ingezonden persbericht


Persbericht, 5 oktober 2004

Concert van Der Blutharsch in Tel Aviv afgelast na protest

Leids concert Der Blutharsch bezocht door extreem-rechts

Op 4 oktober 2004 werd bekend dat een optreden van de uiterst rechtse band Der Blutharsch in het IsraëlischeTel Aviv op 9 oktober niet door zal gaan. De organisator van het concert nam zijn besluit na protesten van organisaties en individuen die wezen op het extreem-rechtse karakter van de band en haar gedweep met nazi-occultisme.

Op 28 september 2004 speelde Der Blutharsch nog in het Leidse LVC, ondanks protesten van De Fabel van de illegaal en AFA. Het muziekcentrum was van mening dat het optreden van de band valt onder "de artistieke vrijheid". Volgens LVC-directeur Ruud Visser zou de band geen extreem-rechts publiek trekken en zou de band op 9 oktober zelfs optreden in Tel Aviv. En als het daar al mag, dan mag het bij ons zeker, impliceerde hij.

Maar het Israëlische optreden van Der Blutharsch kwam afgelopen week onder vuur te liggen van verschillende organisaties, individuen en zelfs Knesset-leden en ministers. In navolging van het Leidse protest ageerden Duitse anti-fascisten namelijk ook tegen het geplande Israëlische optreden van Der Blutharsch op 9 oktober. Op internet werd een protestpetitie verspreid die men naar de Israëlische organisatoren kon opsturen. De Joods-Amerikaanse organisatie Anti-Defamation League (ADL), die veel actie voert tegen antisemitisme, keurde in een persbericht het geplande optreden af.(1) Volgens de ADL "kan de performance een groot aantal Holocaust-overlevenden shockeren en dat is reden genoeg om het concert af te zeggen". De rechtse Israëlische minister voor de diaspora Natan Sharansky vroeg om een inreisverbod voor de band,(2) en Yossi Sarid, lid van het Israëlische parlement namens de centrum-linkse partij Meretz, deed zijn beklag in het dagblad The Jerusalem Post.(3) Hij vroeg de burgermeester van Tel Aviv en de Israëlische minister van Justitie om het optreden te dwarsbomen. "Het is duidelijk waarom Der Blutharsch geVnteresseerd is in een optreden in Israël - ze wil zo gelegitimeerd worden, een 'Israëlisch paspoort' krijgen. Met deze legitimering en 'paspoort' zullen ze overal persona grata zijn. Tegen critici kunnen ze dan zeggen: "Wie zijn jullie om ons te zeggen dat we neo-nazi's en fascisten zijn. De overlevenden van de Holocaust hebben ons uitgenodigd", aldus Sarid. Maar zover komt het vooralsnog niet, want onder druk van de grootschalige protesten besloot de organisator van het concert het optreden af te lasten.

Ook de bewering van Ruud Visser dat het optreden van de band in Leiden geen "verkeerd" publiek zou trekken hield geen stand. Zo bevond zich onder de bezoekers Jasper Velzel. Die werd in mei 2002 veroordeeld tot 120 uur dienstverlening en 3 maanden voorwaardelijke cel voor het bezitten en verspreiden van muziek met racistische, nazistische en negationistische teksten via zijn platenlabel Berzerker Records. Velzel werd overigens vrijgesproken van het bezitten van meerdere speldjes met hakenkruizen en "SS-Totenkopfen", omdat niet bewezen kon worden dat die voor verspreiding bestemd waren. Velzel is actief bij de fascistische Nationale Beweging en is drummer in de white-powerband Brigade M.

Onder het publiek bevond zich verder ook Alwin Kerkhof uit Koog aan de Zaan. Die werd medio 2003 veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf wegens racistische uitlatingen. Kerkhof was eerder actief voor de extreem-rechtse Nieuwe Nationale Partij (NNP) en bezocht demonstraties van Nieuw Rechts. Op 4 maart 2004 werd hij nog samen met de Jonge Fortuynisten Clinton Aarts en Maarten van Geijn gearresteerd. Getooid met bevikmutsen waren ze namelijk het huis van een persfotograaf aan het fotograferen die regelmatig linkse acties verslaat. Na aangebeld te hebben fotografeerden ze ook degene die de deur opendeed.

Ook Leidenaar Jeroen van Valkenburg was op Der Blutharsch afgekomen. Hij is een van de mensen achter het Maastrichtse muzieklabel New Era Productions dat op 17 april 2004 een Black Metal-concert in het Bladelse jongerencentrum Pazzop programmeerde. Twee van de geprogrammeerde bands, Ad Hominem en Seigneur Voland, waren fascistisch en antisemitisch. Onder druk van AFA en landelijke media-aandacht besloot Pazzop de bands af te zeggen. Maar uiteindelijk speelden beide bands toch, zij het onder een andere naam.

Noten

1. "ADL Shocked that Neo-Nazi Band Set to Perform in Tel Aviv". Op: ADL-website www.adl.org/PresRele/IslME_62/4570_62.htm.
2. ""Der Blutharsch" sollte am 9.10 in Tel Aviv auftreten", Samuel Laster. Op: Turn it down!-website www.turnitdown.de/258.html.
3. "Sarid: Cancel Nazi rock band concert in Tel Aviv". Op: The Jerusalem Post-website: www.jpost.com/servlet/Satellite?pagename=JPost/JPArticle/ShowFull&cid=1096430702550&p=1006688055060.

Einde persbericht

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Gerrit de Wit van De Fabel van de illegaal, Koppenhinksteeg 2, 2312 HX Leiden, 071-5127619, info@defabel.nl.