Ministerie van Defensie


http://www.mindef.nl

MINDEF: Wageningen wordt weer Bevrijdingsdefilé

Het defilé van Wageningen keert in 2006 terug in haar oorspronkelijke vorm, waarbij alleen de capitulaties van Duitsland en Japan in 1945 herdacht worden. Dat is de uitkomst van een gesprek dat vandaag plaatsvond tussen staatssecretaris van Defensie Van der Knaap, de voorzitter van het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 Wageningen, luitenant-generaal b.d. Maas en de vice-voorzitter, tevens burgemeester van Wageningen, de heer Pechtold.

Sinds 1955 worden in aanwezigheid van ZKH Prins Bernhard de capitulaties van Duitsland en later ook Japan in Wageningen herdacht met een defilé van veteranen en oud-verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog. In de loop der jaren groeide het defilé echter sterk in omvang door de grote toename van Nederlandse veteranen uit tal van verschillende recentere vredesoperaties. Het karakter van het defilé is daarmee veranderd.

Om de maatschappelijke erkenning van alle veteranen te vergroten, heeft de regering in 2003 besloten een landelijke veteranendag te organiseren. Deze dag zal jaarlijks vanaf 2005 op de verjaardag van ZKH Prins Bernhard (29 juni) worden gehouden. Met dit besluit leek een einde te komen aan het traditionele defilé in Wageningen.

De staatssecretaris van Defensie heeft vandaag aan het comité laten weten mee te willen werken aan een plan om vanaf 2006 in Wageningen op 5 mei toch een historisch bevrijdingsdefilé te houden. Dit defilé richt zich alleen op de capitulaties van 1945 en de daarbij betrokken veteranen en oud-verzetsstrijders en niet op recentere vredesoperaties. De Nederlandse veteranendag zal zich richten op veteranen uit alle oorlogen en vredesoperaties. Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 Wageningen zal het voortouw nemen bij de nadere vormgeving van de 5 mei-viering te Wageningen.