Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2004-436       |
|                                            |Arnhem|5 oktober 2004 |
|                                            |,     |               |
ENERGIENOTA PROVINCIE BORDUURT VOORT OP KLIMAATCONVENANT

Meewerken aan het realiseren van de landelijke doelstellingen van 2010. Dit uitgangspunt staat centraal voor het provinciale energiebeleid voor de jaren 2004-2007. Op eigen kracht zal het niet lukken, zegt het dagelijks bestuur van de provincie in de vandaag voorlopig vastgestelde nota. Het Rijk zal de noodzakelijke financieel-economische randvoorwaarden voor energie-investeringen moeten creëren. Het dagelijks bestuur van de provincie verwacht van 60 tot 70% van de Gelderse gemeenten een bijdrage in de beleidsintensivering om de gewenste effecten in 2010 te bereiken. Samenwerking in en met de regionale verbanden is een noodzaak. De provinciale rol is vooral kaderstellend en faciliterend, aanvullend op het Rijk en gemeenten.

In de Energienota staan de afrekenbare (tussen)doelen voor de periode 2004-2007. Ze zijn beschreven in de vorm van op te leveren provinciale producten en externe beleidseffecten. In het kort komt het erop neer dat eind 2007 voor wat betreft windenergie in gemeentelijke bestemmingsplannen ruimte moet zijn opgenomen voor minimaal 100 megawatt. Er moeten eind dat jaar ook voldoende initiatieven en vestigingslocaties voor nieuwe biomassa-installaties bekend zijn om in 2010 minimaal 4 petajoule (4 x 10 joule) energie te leveren. De discussie over het (bij)stoken van biomassa is op dit moment zeer actueel. Complexiteit en gebrekkige afstemming van wet- en regelgeving werken een voortvarend beleid tegen. Duurzame energiehuishouding moet in 2010 een standaardaspect zijn bij de (her)ontwikkeling van locaties voor woningen en bedrijven. Voor woningbouw- en kantorenlocaties gelden streefwaarden voor de energieprestatie op locatie. Het streven is om bij de helft van de tot eind van 2007 nieuw te ontwikkelen en te revitaliseren bedrijventerreinen groter dan 20 ha, besluitvorming over terreingebonden energievoorziening afgerond te hebben. Gelderse bedrijven worden door de provincie aangezet om optimaal gebruik te maken van de fiscale en subsidiefaciliteiten van het Rijk om energiemaatregelen rendabel te maken. Ook in provinciale gebouwen en aan/op provinciale wegen worden energiemaatregelen getroffen.

Gedeputeerde Staten gaat voor duurzame energievoorziening op langere termijn. Energie-efficiëntie en duurzame energieproductie vormen in de ogen van GS een onmisbaar onderdeel van een duurzaam concurrerende Gelderse economie. Verschillende regio's in Gelderland (Achterhoek, Rivierenland en De Vallei) zijn, met provinciale ondersteuning, al bezig met het opstellen van actieplannen voor duurzame energievoorziening. Aan de grotere Gelderse gemeenten vraagt GS om een voorbeeldfunctie te vervullen binnen de regio's. Kennisopbouw en -uitwisseling op het gebied van duurzame energiehuishouding in de gebouwde omgeving is van groot belang.

Provinciale Staten zullen de nu door het college voorlopig vastgestelde nota bespreken in de bijeenkomst van 15 december.



Provincie Gelderland