DOKTERS VAN DE WERELD

Dokters van de Wereld breidt hulpverlening in Darfur uit

Dokters van de Wereld breidt haar hulpverlening in Darfur uit met een mobiele kliniek. Naast de basisgezondheidszorg en prenatale zorg in Kalma geeft Dokters van de Wereld voorlichting over hygiëne, worden verloskundigen getraind en wordt er samengewerkt in vaccinatiecampagnes.

De Nederlandse arts Fieke Felix werkt zowel in Kalma als op de mobiele medische eenheid om zo de meest noodzakelijke medische zorg in Darfur te bieden.

De medische specialisten van Dokters van de Wereld worden momenteel ondersteund door vijf Sudanese dokters, zeven Sudanese verloskundigen en vele verpleegkundigen met verschillende expertise. Per dag behandelen zij tweehonderdvijftig nieuwe patiënten, waarvan de meesten zeer ernstig ziek zijn. Veel voorkomende ziekten zijn: ondervoeding, malaria, uitdroging, mensen die in coma raken door problemen met de lever (Hepatitis B) en malaria in de hersenen.

Felix vertelt: 'De helft van de patiënten zou in Nederland op een intensive care afdeling liggen.' De verloskundigen worden bij geboortes dagelijks geconfronteerd met de gevolgen van ondervoeding. De vrouwen die moeten bevallen hebben een verhoogd risico op complicaties en de baby's zijn vaak zwak en kwetsbaar. 'Gisteren hebben we een nieuw kindje opgenomen, drie weken oud en 1,5 kilo. Helaas is dat geen uitzondering.'

De medische hulpverleners van Dokters van de Wereld werken samen met andere internationale hulporganisaties om de vluchtelingen zo goed mogelijk op te vangen. Felix: 'Dat is goed, zo kunnen wij ons blijven concentreren op de dingen waar Dokters van de Wereld goed in is en werken we samen om zo veel mogelijk vluchtelingen te helpen.'