Ingezonden persbericht


Politie over de schreef met kaartje 'Criminals watch out!'

Heeft Cohen nog controle over de politie?

Het is weer eens zover. De Amsterdamse politie is een ludiek ogende campagne gestart, waarbij ze een kaartje Criminals watch out! stuurt naar zogenaamde veelplegers. In zeker één geval was de onaangenaam verraste ontvanger van de kaart geen veelpleger en nog niet veroordeeld. De politie gaat voor de zoveelste keer over de schreef. Amsterdam Anders/ De Groenen vraagt burgemeester Cohen of hij nog wel greep heeft op de Amsterdamse politie.

Met het versturen van een ansichtkaart zonder envelop bestempelt de politie mensen publiekelijk als crimineel, als veelpleger zelfs. Het recht op privacy wordt hierbij genegeerd. Bovendien is een flater van de hoogste orde begaan. Ook mensen die nooit veroordeeld zijn, moeten aan hun buren uitleggen wat dit kattenbelletje van de politie betekent. Hierover zal Jupijn Haffmans, raadslid voor Amsterdam Anders/ De Groenen, de komende raadsvergadering op 13 oktober vragen stellen aan burgemeester Cohen.

Jupijn Haffmans: Onder het motto van preventie worden mensen behandeld als criminelen, voordat ze zelfs maar verdacht zijn, laat staan veroordeeld. Het preventief fouilleren, cameratoezicht en het koppelen van bestanden - voor bijvoorbeeld de operatie Zoeklicht - zijn andere voorbeelden. De grenzen van de privacy worden steeds verder opgerekt in naam van de heilige veiligheid . Dit houdt uiteindelijk in dat vrijheid voor schijnveiligheid wordt ingeruild.

Cohen moet als korpsbeheerder er voortdurend op toezien dat de grenzen niet ontoelaatbaar worden opgerekt. Cohen lijkt de regie hierop totaal kwijt te zijn. De reputatie van de nieuwe commissaris Welten, die de privacy eens omschreef als de schuilplaats van het kwaad , geeft ons wat dat betreft weinig vertrouwen.

Voor de redactie

Meer informatie:

Jupijn Haffmans, 020 552 27 06 / 06 282 477 98