Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA `s-GRAVENHAGE Telefax (070) 333 40 33

Uw brief Ons kenmerk W&B/SFI/04/66185

Onderwerp Datum
Verdeelmodel WWB 5 oktober 2004

Op 1 juli 2004 voerde de Vaste Commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid een algemeen overleg met mij over de verdeelsystematiek van de budgetten die gemeenten ontvangen ten behoeve van de Wet werk en bijstand (WWB). Daar kondigde ik aan verdere verbeteringen van het verdeelmodel, zoals ook voorgesteld door verschillende leden van uw Kamer, te willen onderzoeken en het onderzoek naar de plausibiliteit van het model te ./. willen verbreden. Bijgaand treft u een plan van aanpak aan dat daartoe is opgesteld.

Het plan is besproken met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in het bestuurlijk overleg dat ik op 15 september jl. had. Met betrekking tot de in het plan van aanpak opgenomen planning heeft de VNG er bij mij op aangedrongen het belang van een snelle uitvoering van het onderzoek niet ten koste van de zorgvuldigheid te laten gaan. De planning om in februari 2005 met nieuwe voorstellen te komen die gedragen worden door een breed uitgevoerd plausibiliteitsonderzoek is inderdaad ambitieus. Gedegen onderzoek en een zorgvuldige afweging van onderzoeksresultaten samen met de VNG en gemeenten vergen tijd. Toch streef ik er naar om uw Kamer conform de planning mijn voorstellen te doen toekomen. Zonodig zal ik uw Kamer tussentijds informeren. Ik meen hiermee uw Kamer voldoende in de gelegenheid te stellen om mijn voorstellen voor de verdeelsystematiek, die dan in 2006 wordt toegepast, te kunnen beoordelen.

Inmiddels is met een aantal activiteiten uit het plan van aanpak reeds een aanvang genomen. Een aantal bureaus is gevraagd offerte uit te brengen op onderdelen van het plan van aanpak. En op 1 september vond een expertmeeting plaats waar ook enkele leden van uw Kamer bij aanwezig waren.
Deze bijeenkomst bevestigde dat, gegeven de bestuurlijke verhoudingen op grond van de WWB en de stimulerende werking die deze wet beoogt, een budgetsystematiek en een verdeelmodel met objectieve variabelen de juiste benadering is. Verder gaven verschillende deskundigen aan dat

2

verdere verkleining van de herverdeeleffecten ten koste kan gaan van andere criteria waarop verdeelmodellen kunnen worden beoordeeld, zoals de transparantie en stabiliteit. Ook werd het belang van een goede verklaring van herverdeeleffecten benadrukt. Daarbij werd wel aangegeven, dat vermeden moet worden dat vermenging optreedt met variabelen die de uitvoeringspraktijk betreffen. In het plan van aanpak neemt het plausibiliteitsonderzoek een belangrijke plaats in.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(H.A.L. van Hoof)