Gemeente Moerdijk


GELUIDSBELEID VOOR INDUSTRIETERREIN MOERDIJK

De gemeente Moerdijk wil samen met het Havenschap Moerdijk en de provincie Noord-Brabant geluidsbeleid ontwikkelen en een geluidsbeheerplan maken voor het industrieterrein. Het doel van dit plan is het zo eerlijk mogelijk verdelen van de resterende geluidsruimte.

Industrieterrein Moerdijk is een gezoneerd gebied. De geluidsbelasting mag op de zonegrens niet meer dan 50 decibel zijn. Om dit te controleren wordt de hoeveelheid geluid van de activiteiten op de zonegrens vastgelegd en bijgehouden.

De geluidsruimte die overblijft is beperkt. Er zijn echter nog wel veel mogelijkheden voor bedrijfsactiviteiten. In de huidige situatie zou één bedrijf deze geluidsruimte in zijn geheel kunnen opeisen. In dit geval vindt de gemeente echter dat het principe "wie het eerst komt, het eerst maalt" niet juist is. Als de geluidsruimte in één keer wordt opgesoupeerd, kunnen de resterende gronden nauwelijks meer in gebruik genomen worden. Bedrijfsactiviteiten gaan immers bijna altijd gepaard met de productie van geluid. De gemeente vindt dit een ongewenste situatie voor bestaande bedrijven die willen uitbreiden, voor nieuwe bedrijfsvestigingen en voor de exploitatie van het industrieterrein.

Het maken van een een gemeentelijke beleidsnota industrielawaai en een daarop gebaseerd geluidsbeheerplan kan uitkomst bieden. De gemeente heeft namelijk aanvullend op de landelijke regelgeving de mogelijkheid om voor een deel van haar grondgebied zelf beleid te maken. Het plan is om de nog beschikbare geluidsruimte te koppelen aan de nog niet gebruikte kavels.

Bij wijzigingsvergunningen kijkt de gemeente ook of het bedrijf niet over te veel geluidscapaciteit beschikt gezien de werkelijke activiteiten. Een gedeelte van de geluidsruimte zou dan in de aangepaste vergunning kunnen worden ingetrokken. Hiermee wordt voorkomen dat via de vergunning een bedrijf geluidsruimte ter beschikking heeft maar er in de praktijk niets mee doet.