Groen!

Brussel, 5 oktober 2004

Groen! in actie tegen hogere abonnementsprijs voor water

Groen! gaat niet akkoord met de hogere abonnementsprijs voor drinkwater die de Tussengemeentelijke Maatschappij voor Watervoorziening (TMVW) sinds begin dez emaandaanrekent.Die abonnementsprijs stijgt van 23,8 naar 39 euro voor liefst 1,3 miljoen inwoners van Oost- en West-Vlaanderen. "TMVW voert deze verhoging door via een verhoging van het abonnementsgeld en niet via een verhoging van de prijs/m³. Kortom, of je nu spaarzaam omgaat met water of helemaal niet, betalen zul je," zo stelt het Aalsterse Groen!-gemeenteraadslid Els Keytsman. Keytsman noemt deze verhoging van de abonnementsprijs dan ook een asociale maatregel. "Een alleenstaande of iemand met een laag inkomen betaalt straks evenveel meer als pakweg grote gezinnen of mensen met een hoog inkomen. En: iemand die spaarzaam omgaat met water wordt niet gestimuleerd om dit te blijven doen. Mensen die bijvoorbeeld investeerden in afkoppeling en hergebruik, en die dus zuinig omspringen met water, worden in feite gestraft voor hun investering want aansluiting(skost) en bijhorend abonnement is niet vermijdbaar."

"Tal van Oost- en West-Vlaamse gemeentebesturen verlenen premies aan inwoners die hun regenwater afkoppelen - en het bijvoorbeeld gebruiken om het toilet door te spoelen. De Vlaamse overheid heeft de voorbije jaren zware inspanningen gedaan om via allerlei financiële stimuli het rationeel drinkwaterverbruik te promoten. Een eenzijdige verhoging van de abonnementsprijs voor drinkwater doet al deze inspanningen teniet," zo meent Groen!-volksvertegenwoordiger Jef Tavernier.

Groen!-raadsleden in de TMVW-gemeenten zullen de eerstkomende weken omtrent deze abonnementsprijsverhoging tussenkomen in de gemeenteraden. "Dit is een asociale forfaitaire verhoging waar Groen! tegen is. Een verhoging van de abonnementsprijs treft de zwaksten, treft diegenen die proberen water te besparen én heeft geen oog voor de toekomst. We moeten initiatieven nemen die het gebruik van het drinkwater beperken," concludeert Groen!-raadslid Els Keytsman.