Provincie Zuid-Holland

Het Nationaal Landschap Groene Hart: beschermen door ontwikkelen

De Nota Ruimte voorziet in een nieuwe koers voor het Groene Hart. De regie komt bij de provincies te liggen. Het uitgangspunt van de provincies daarbij is 'Samen wat samen moet, alleen wat alleen kan'. Met het programmaplan Groene Hart bereidt Zuid-Holland zich voor om het Groene Hart te beschermen door te ontwikkelen. Het college van GS heeft het programmaplan dinsdag vastgesteld.

Met de Groene Hart-opgave in de Nota Ruimte legt het Rijk een stevige regierol neer bij de provincies. De provincie Zuid-Holland wil met zorg omgaan met de opgaven uit de Nota Ruimte en bereidt zich nu voor op de toekomstige nieuwe rol. Het programmaplan Groene Hart 'Beschermen en Ontwikkelen' beschrijft de Zuid-Hollandse inzet om de regierol van de provincie Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland waar te maken.

Om de kwaliteiten van het Groene Hart verder te ontwikkelen en duurzaam te behouden, is een ontwikkelingsgerichte landschapsstrategie nodig. Er is een "groene" ontwikkeling nodig, met recreatieve mogelijkheden en landschappelijke en cultuurhistorische kwaliteiten. De kwaliteitszonering van het Groene Hart is daarbij leidend: ontwikkelen waar dat tot verbetering leidt, beschermen waar dat moet.

De drie provincies zullen de komende periode samen bepalen hoe met een aantal andere kwesties zal worden omgegaan: het toekomstperspectief van de landbouw in het Groene Hart en met name de veenweidegebieden, de gevolgen van de verscherpte eisen aan waterbeheer en waterberging voor de bedrijfseconomische belangen van de landbouw en de mogelijkheden voor meervoudige ruimtegebruik, hoe de verstedelijkingsdruk te combineren met het behoud van het unieke, open landschap van het Groene Hart en het bepalen van de specifieke landschappelijke kwaliteiten van het Groene Hart. Medio 2005 moet dit ontwikkelingsprogramma gereed zijn.

Conferentie City and CountrysideDe Groene Hart-provincies vragen in RegioRandstad-verband ook op Europese schaal reeds aandacht voor de problematiek van het landelijk gebied onder stedelijke druk. Op 21 en 22 oktober 2004 organiseert de provincie Zuid-Holland, in dat kader, de internationale conferentie "City and Countryside" waar met andere, vergelijkbare Europese regio's gediscussieerd zal worden over het behoud van open ruimte in de buurt van grote steden én de kwaliteit van de leefomgeving voor de mensen in grote steden binnen Europa. De conferentie zal afgerond worden met een resolutie geënt op verdere samenwerking.

AchtergrondHet Groene Hart kenmerkt zich door afwisseling van steden, dorpen, natuur-, recreatie-, en landbouwgebieden. De helft van het Groene Hart bestaat uit open veenweide- en agrarisch gebied. In het gebied wonen ongeveer 600.000 mensen, er zijn 50.000 bedrijven en 300.000 arbeidsplaatsen. Het gebied bestrijkt een deel van drie provincies en tien waterschappen. In het Groene Hart liggen 24 gemeenten. Een kaart van het Groene Hart kunt u vinden onder www.2.vrom.nl/notaruimte/ en dan onder "kaarten": kaart F.