Openbare Bibliotheek Oss

Persbericht, september 2004

Lezing in de serie Blikopener:

Marion van de Coolwijk geeft lezing over beelddenken in bibliotheek Heesch

Aan de vooravond van de kinderboekenweek komt op dinsdagavond 5 oktober de bekende kinderboekenschrijfster en eigenaar van het Instituut Kind en Beeld, Marion van de Coolwijk, naar de bibliotheek Heesch. In een lezing geeft zij informatie over beelddenken bij kinderen. Kaarten voor de lezing, die begint om 20 .00uur,zijn verkrijgbaar à 3,50 euro in de bibliotheken van Heesch, Heeswijk-Dinther en Nistelrode.

Beelddenken

Ieder mens wordt geboren als een beelddenker. In de jaren erna ontwikkelt zich het vermogen om met taal -woorden en begrippen- te denken. Een beelddenker blijft echter denken in beelden en gebeurtenissen. In een onderwijssysteem dat gericht is op taaldenkers hebben beelddenkers het vaak moeilijk op school. In de onderbouw lijken de beelddenkers nog goed mee te draaien, maar in groep 3 gaan zij problemen ondervinden met het automatiseren van lezen, schrijven en/of rekenen. Door de nog grote onbekendheid bij leerkrachten, ouders en medici met het begrip beelddenken, worden veel beelddenkende kinderen niet als zodanig herkend. Zo ontstaan er met de jaren op de basisschool steeds grotere leer- en/of gedragsproblemen.

Marion van de Coolwijk

Marion van de Coolwijk is leerkracht, remedial teacher en auteur van vele kinderboeken. Zij is schrijfster van een serie boeken voor dyslectische kinderen (Ik ben niet bom); daarnaast ontwikkelde zij de leesmethode Leeshuis van Wolters Noordhoff en is zij eigenaar van het Instituut Kind in Beeld.

In de lezing op 5 oktober gaat mevrouw van de Coolwijk in op de kenmerken van beelddenken en de problemen die kinderen op school tegen komen. De avond is interessant voor ouders en leerkrachten die met beelddenkers te maken hebben.

Er is gelegenheid tot het bekijken of kopen van boeken en informatiematerialen.

Informatie

Dinsdagavond 5 oktober, vindt de lezing plaats in de Bibliotheek Heesch. Aanvang 20.00 uur. Toegangskaarten à 3,50 zijn te koop in de bibliotheken van Heesch, Nistelrode en Heeswijk-Dinther. Telefonisch reserveren is mogelijk op tel. nr. 0412-451857.

Einde persbericht