Provincie Utrecht

Persbericht

Reactie GS op bedenkingen Provinciaal Milieubeleidsplan

5-10-2004
In reactie op de bedenkingen die zijn ingediend op het ontwerp Provinciaal Milieubeleidsplan (PMP) 2004-2008, hebben gedeputeerde staten vandaag de Nota van Beantwoording en de Nota van Wijziging vastgesteld. De bedenkingen leiden wat GS betreft vooral tot tekstuele aanpassingen in het plan.

De heldere opbouw en de concrete formulering van doelen worden door insprekers geprezen; het feit dat sommige subsidies omlaag gaan, wordt bekritiseerd. Het concept PMP heeft gedurende tien weken ter inzage gelegen en er zijn 35 reacties met in totaal 323 bedenkingen binnengekomen. De reactie van GS op elk van deze bedenkingen is verwoord in de Nota van Beantwoording; de zaken die GS willen wijzigen ten opzichte van de tekst van het ontwerp-PMP, staan in de Nota van Wijziging.

Bezuinigingen
Er zijn elf schriftelijke reacties binnengekomen op het voornemen om 30% te bezuinigen op het subsidiebudget van het IVN Consulentschap. Insprekers vinden het geen goede zaak deze bezuiniging door te voeren. In de Nota van Beantwoording is aangegeven dat het niet gaat om een bezuiniging van het structurele budget dat het IVN Consulentschap van de provincie krijgt, maar om een bezuiniging van het tijdelijke budget dat het consulentschap momenteel krijgt. Dit incidentele budget zal geleidelijk verdwijnen..

Beter leesbaar
Een aantal bedenkingen had betrekking op zaken die in het plan nog wat meer verduidelijkt kunnen worden. Dit heeft 25 tekstuele aanpassingen opgeleverd. Daarnaast is één en ander veranderd aan de opbouw van sommige hoofdstukken (dit zijn geen inhoudelijke wijzigingen). Deze aanpassingen maken de tekst van het milieubeleidsplan beter leesbaar.

Kern PMP en vervolg
Het milieubeleidsplan gaat in op alle thema's waaraan de provincie de komende jaren aandacht wil schenken, zoals bodem, lucht, water, externe veiligheid, verstoring (door bijvoorbeeld geluid of geur) en voorraadbeheer (bijvoorbeeld energie en grondstoffen). Drie speerpunten krijgen extra aandacht: luchtkwaliteit, veiligheid en handhaving en tot slot duurzame energieopwekking. De Nota van Beantwoording en de Nota van Wijziging zijn nu door gedeputeerde staten vastgesteld. De volgende stap is dat provinciale staten het PMP definitief vaststellen, naar verwachting in december 2004.

Laatst gewijzigd op 10/05/2004 02:19:11 PM. Paginabeheer: Annemieke.van.Leeuwen@provincie-utrecht.nl