Provincie Utrecht

Persbericht

Achterstand in huisvesting statushouders loopt op

5-10-2004
De halfjaarlijkse rapportage over de huisvesting van asielzoekers met een verblijfsvergunning laat zien dat over de eerste helft van 2004 de achterstand is opgelopen met 33 personen tot een totale achterstand van 100. Dat is de stand per 1 juli 2004 voor de gemeenten die onder provinciaal toezicht vallen. In het eerste halfjaar moesten er 164 personen aan een woning worden geholpen; dit is voor 131 mensen gelukt. Het Rijk legt elk half jaar een taakstelling op aan gemeenten, hoeveel statushouders moeten worden gehuisvest naar rato van het aantal inwoners. Het Rijk wil een eind maken aan de achterstandsituatie en wil dat alle statushouders op 1 januari 2005 een woning hebben. Asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben, moeten zo snel mogelijk uit het asielzoekerscentrum kunnen vertrekken en kunnen beginnen m ethetinburgeringstraject.

De taakstelling in het eerste halfjaar van 2004 was vrij hoog(164); voor de tweede helft van 2004 is de taakstelling veel lager, slechts 44 personen. De provincie Utrecht verwacht dan ook dat op 1 januari 2005 alle achterstanden kunnen zijn weggewerkt en de provincie daarmee voldoet aan de afspraken met de ministers Verdonk en Dekker. Met gemeenten die behoorlijk achterlopen zoals Woerden(44), Soest(23), Montfoort(17), Loenen(17), Wijk bij Duurstede(15) en Maarn(10) zijn maatregelen afgesproken die worden vastgelegd in een Plan van Aanpak. Eerdere afspraken met Eemnes hebben er inmiddels toe geleid dat in deze gemeente de achterstanden voor een groot deel zijn weggewerkt.

Het gebied dat onder provinciaal toezicht valt is per 1 januari 2004 vergroot tot 23 gemeenten, want er zijn op die datum 13 gemeenten van het BRU naar de provincie overgegaan.
De provincie houdt nog wel toezicht op het BRU. Per saldo is er geen achterstand bij de BRU- gemeenten, hoewel Maarssen(57), De Bilt(43), IJsselstein(20) en Vianen(14) een behoorlijke achterstand hebben. Het saldo valt positief uit doordat Utrecht en Zeist veel meer mensen aan een woning hebben geholpen dan volgens de taakstelling nodig was. De provincie heeft bestuurlijk overleg gevoerd met het BRU over maatregelen om de achterstanden weg te werken.

Laatst gewijzigd op 10/05/2004 02:30:25 PM. Paginabeheer: Marja.van.Buuren@provincie-utrecht.nl