Provincie Utrecht

Persbericht

Gemeente en provincie Utrecht investeren in nieuw Cultuurconvenant

Gemeenschappelijk persbericht gemeente en provincie Utrecht

5-10-2004
De colleges van B&W en GS van de gemeente en provincie Utrecht hebben hun bijdragen aan een nieuw Cultuurconvenant bekend gemaakt. Voor versterking van het culturele klimaat willen de beide colleges samen jaarlijks ca. 0,5 miljoen euro aan extra middelen beschikbaar stellen. Op Prinsjesdag werd bekend dat het Kabinet jaarlijks ruim 0,5 miljoen euro extra uit de Cultuurnota wil toedelen aan Utrechtse culturele instellingen. De totale jaarlijkse inzet van rijk, provincie en gemeente in de Utrechtse culturele sector zou daarmee oplopen van 8,7 naar 9,8 miljoen euro.

Dat is de rode lijn die loopt door het Cultuurconvenant 2005-2008, het afsprakenkader tussen rijk, provincie en gemeente Utrecht dat vandaag is gepresenteerd. Met het Convenant nemen de drie besturen gezamenlijk verantwoordelijkheid voor het op peil houden en verbeteren van culturele voorzieningen en activiteiten in stad en provincie Utrecht.

Op de bijgevoegde lijst staan de 47 Utrechtse culturele instellingen die een aanvraag hebben ingediend, met daarbij de voorstellen voor subsidiëring gedurende de convenantperiode. De uitkomsten zijn voor Utrecht op het eerste gezicht opmerkelijk, gezien de door het Kabinet ingecalculeerde bezuinigingen van circa 19 miljoen euro op cultuur. "Een bewijs voor de bijzondere plek die Utrecht heeft verdiend op de culturele kaart van Nederland. En die dankzij de prestaties van de culturele instellingen zelf tot stand is gekomen. De provincie levert daar graag een bijdrage aan", reageert gedeputeerde Jan van Bergen van de provincie Utrecht. Wethouder Toon Gispen (gemeente Utrecht): "Bij nader inzien liggen die extra rijksgelden voor de hand, omdat de Utrechtse stad en regio een achterstand hebben in te lopen. Bovendien is maar een deel van de door de Raad voor Cultuur geadviseerde rijksgelden gerealiseerd. Daarom zetten we gezamenlijk in op extra gelden, na het terugbrengen van de bezuinigingen tot 9 miljoen euro tijdens de Algemene Beschouwingen."

Voortzetten huidige subsidies
Over de subsidieaanvragen door de culturele instellingen zijn eerder dit jaar onafhankelijke adviezen uitgebracht door de commissie Schnabel aan de provincie en gemeente Utrecht en door de Raad van Cultuur aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Omdat vrijwel alle culturele instellingen van het convenant 2001-2004 een positief advies kregen van beide adviesorganen, hebben provincie en gemeente het subsidieniveau voor deze groep op z'n minst gehandhaafd. Dat geldt onder meer voor de Paardenkathedraal, 't Barre Land, RASA, Springdance, Organisatie Oude Muziek en het Nederlands Filmfestival. Het theatergezelschap Growing Up in Public zal ondanks een negatief advies van de commissie Schnabel door beide colleges - zij het door de gemeente Utrecht in beperkte mate - worden gesubsidieerd vanwege hun bijzondere betekenis voor het kunstklimaat in stad en provincie Utrecht. Het volkstheatergezelschap STUT krijgt een stevige impuls van de provincie Utrecht, aldus GS.

Ruimte voor culturele diversiteit
Het Convenant biedt meer (financiële) armslag aan instellingen die werk willen maken van het thema `culturele diversiteit' of vooral actief zijn met producties voor jongeren. Een voorbeeld is DOX, dat in de stad en provincie Utrecht jong talent met een uiteenlopende culturele achtergrond professioneel begeleidt op weg naar (dans)voorstellingen. Ook Aluin, Tweetakt en De Berenkuil krijgen op dit punt meer armslag.

Nieuwkomers
Tot de nieuwkomers in het Convenant behoren een aantal muziekensembles, waaronder het Rosa Ensemble, en het internationaal jeugdoperafestival Yo!. Andere opvallende nieuwkomers zijn BAK en ZIMIHC/ Huis voor de Amateurkunst in de provincie Utrecht. ZIMIHC zal met bijdragen van de drie overheden een pilot uitvoeren op het gebied van culturele diversiteit.

Procedure
De definitieve besluiten over het Convenant worden naar verwachting in december 2004 genomen, nadat ook de Tweede Kamer de Cultuurnota heeft behandeld. Bij de provincie Utrecht behandelt de statencommissie Zorg, Cultuur en Welzijn op 15 november de subsidievoorstellen, wanneer het provinciale Cultuurprogramma aan de orde is. Definitieve besluitvorming vindt plaats in Provinciale Staten op 6 december. Bij de gemeente is de raadscommissie Maatschappelijke Ontwikkeling op 28 oktober aan zet over de Programbegroting Cultuur 2005 en stelt de gemeenteraad op 11 november de gemeentebegroting vast.

Laatst gewijzigd op 10/05/2004 05:42:21 PM. Paginabeheer: Ron.van.Dopperen@provincie-utrecht.nl