Gemeente Nijmegen

Offergaven uit de Waalsprong in Open Huis

Vanaf 5 oktober is in het gemeentelijk informatiecentrum Open Huis de mini-expositie Rituelen in de Waalsprong te zien. De expositie besteedt aandacht aan de uiteenlopende rituelen van de vroegere bewoners van de Waalsprong om voorspoed af te smeken en onheil te voorkomen.

De prehistorische en latere bewoners van de Waalsprong hebben zich op verschillende manieren gericht tot de bovennatuurlijke machten. Daarvan getuigen kostbare voorwerpen en dierlijke resten die men soms op ongewone plekken ingroef of die op drassige plaatsen en in waterlopen werden neergelegd. De voorwerpen waren offergaven of ze bezaten magische krachten, bijvoorbeeld om onheil af te weren. De vondst van Romeinse godenbeeldjes in een Bataafse nederzetting toont aan dat de plattelandsbevolking in die tijd haar heil niet meer alleen bij de inheemse goden zocht.

Naast een vitrine met voorwerpen, die gevonden zijn door het Bureau Archeologie van de gemeente, zijn er begeleidende posters en een continue diapresentatie. Ook is er een gratis brochure over het onderwerp verkrijgbaar (Ulpia Noviomagus nr. 9). Onder de geëxposeerde vondsten zijn enkele bronzen speerpunten, een maalsteen uit de bronstijd en Romeinse bekertjes die bij de bouw van Bataafse boerderijen als bouwoffer in paalkuilen werden geplaatst. De expositie eindigt op 29 oktober.

Het Open Huis in de Stadswinkel is geopend

op ma/di/wo/vrij. van 09.00 - 17.00 uur

donderdag van 13.00 - 20.00 uur


1^e zaterdag v/d maand