Het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie


---

29-09-2004 http://www.eu2004.nl/
Algemene Zaken en Externe Betrekkingen | Persberichten


---


*'Communicating Europe': media welkom tijdens gehele bijeenkomst ministers voor Europese Zaken

'Europa: Gehaktbal of nooit meer oorlog'

Wat vinden burgers van Europa? Waarom bestaat Europa? Is Europa een politiek ideaal of vooral handig op vakantie? Moet Europa zich bemoeien met de samenstelling van de gehaktbal? Helpt Europa om oorlog te voorkomen en economische voordelen te behalen? Hoe willen burgers over Europa geïnformeerd worden? Wat willen ze weten over de Grondwet? Gaan ze stemmen over die Grondwet?

Op dinsdag 5 oktober, tijdens de bijeenkomst 'Communicating Europe', worden de antwoorden van burgers op dit soort vragen voorgelegd aan de ministers voor Europese Zaken. Vervolgens discussiëren zij over hoe de communicatie over Europa en de Grondwet verbeterd kan worden zodat de kloof met de burger verkleind wordt.

De belangstelling voor en de betrokkenheid van burgers bij Europa is laag. Dit blijkt niet alleen uit diverse onderzoeken maar ook uit de lage opkomst bij de laatste verkiezingen voor het Europees Parlement. Een groeiende kloof met de burger kan leiden tot een gebrek aan bestaansrecht van Europa. De noodzaak om beter te communiceren over Europa staat daarom hoog op de Europese agenda. De Europese Raad van juni 2004 droeg het Nederlands voorzitterschap op om hier concreet aandacht aan te besteden.

Staatssecretaris Nicolaï heeft zijn collega's, Europese Commissarissen en de voorzitter van het Europees Parlement in Amsterdam uitgenodigd om in informele sfeer te praten over hoe de communicatie verbeterd kan worden. Omdat media een cruciale rol vervullen in het aanjagen van het publieke debat en het informeren van de burger zijn ze - en dat is voor het eerst in de geschiedenis - welkom om de hele bijeenkomst bij te wonen.

Bij 'Communicating Europe' wordt in drie sessies aan de hand van straatinterviews of korte films een onderwerp ingeleid. Op basis van een aantal stellingen zullen de ministers vervolgens een open debat voeren. Gespreksleider is Pat Cox, oud-voorzitter van het Europees Parlement.

Het eerste onderwerp is het bestaansrecht (de legitimiteit) van Europa. Welke verantwoordelijkheid hebben nationale politici en regeringen als het gaat om duidelijk te maken waar Europa toe dient? Kijken burgers niet nog in de eerste plaats naar hun eigen regering en politici? Wat is dan de rol van de lidstaten in het communiceren over Europa?

De tweede sessie gaat dieper in op hoe de burger geïnformeerd kan worden. Welke media bereiken de burger het best: televisie, brochures? En wat verwacht de burger eigenlijk van Europa? Het voorkomen van oorlog of regels over voedselveiligheid en speelgoed?

Ten slotte wordt de discussie toegespitst op de Europese grondwet. Ook in landen waar geen referendum wordt gehouden, zal de grondwet uitgelegd moeten worden. Hoe communiceer je een complexe juridische tekst over procedures en instellingen aan het brede publiek?

Nederland, dat sinds juli het voorzitterschap van de Europese Unie bekleedt, hecht groot belang aan het communiceren over Europa en informeren van de burger. De steun van de mensen die in Europa leven, wonen en werken is immers nodig om Europa een stevige basis te geven.

Dit is de tweede keer dat de ministers voor Europese Zaken bij elkaar komen om met elkaar van gedachten te wisselen over hoe de kloof tussen Europa en de burger verkleind kan worden. De eerste bijeenkomst vond eerder dit jaar plaats onder Iers voorzitterschap in Wicklow, Ierland.



Het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie