Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzittervan de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Binnenhof 4

Den Haag


- Directoraat Generaal Europese Samenwerking

(DIE/EM)

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum


- 28 september 2004

Behandeld


- Marisa Gerards


Kenmerk


- DIE-499/2004

Telefoon


- 00 31 70 348 4858


Blad


- 1/2

Fax


- 00 31 70 348 6381


Bijlage(n)


- - ml.gerards@minbuza.nl


Betreft


- Informele Ministeriële bijeenkomst op 5 oktober   over 'Communicating Europe'


-

Zeer geachte Voorzitter,

Hiermee informeer ik uw Kamer over de informele bijeenkomst van ministers voor Europese Zaken, die in het kader van het Nederlands EU-Voorzitterschap op 5 oktober in Amsterdam zal plaatsvinden. De besprekingen zullen in het teken staan van een betere communicatie met de burger over Europa ('Communicating Europe'), een onderwerp waarvan het belang ook meermalen in uw Kamer is uitgesproken. Naar aanleiding van de teleurstellende opkomst tijdens de verkiezingen voor het Europees Parlement heeft de Europese Raad in juni jl. de noodzaak voor verbeterde communicatie expliciet onderkend en aangegeven hier bij de volgende Europese Raad op terug te zullen komen. De uitkomst van de gedachtewisseling met mijn collegae en met vertegenwoordigers van Europese Commissie en Parlement op 5 oktober in Amsterdam zal hier een belangrijke aanzet voor geven.

De bijeenkomst op 5 oktober betreft een voortzetting van het initiatief van het Ierse Voorzitterschap, dat in april jl. in Wicklow een eerste bijeenkomst organiseerde over dit onderwerp. Waar de besprekingen in Wicklow nog vooral een inventariserend karakter hadden is het streven om bij deze bijeenkomst te komen tot voorstellen en aanbevelingen om de burger meer en beter te betrekken bij Europa.

Om direct de wens voor meer transparantie en openheid in praktijk te brengen is besloten de bijeenkomst open te stellen voor de media. Voormalig voorzitter van het Europees Parlement Pat Cox is aangezocht als moderator. Onder zijn leiding zal aan de hand van stellingen en illustrerende straatinterviews van gedachten worden gewisseld over de noodaak om burgers een beter inzicht te geven in het belang van Europa en de betekenis daarvan voor hun dagelijkse leven. De verantwoordelijkheid van politici staat daarbij centraal. Doelstelling van de bijeenkomst is om ideeën te genereren over de wijze waarop de zichtbaarheid van Europa kan worden verbeterd, waardoor burgers beter weten waar Europa voor staat en zich betrokken tonen. Hierdoor zouden burgers beter toegerust zijn gebruik te maken van de kansen die Europa biedt. Tevens zal een grotere betrokkenheid en interesse via verhoogde opkomsten voor verkiezingen bijdragen aan versterking van de legitimiteit van de Europese besluitvorming.

Op 5 oktober zal de discussie langs drie lijnen worden gevoerd. Eerst zal gesproken worden over het bestaansrecht van Europa en de verantwoordelijkheid van nationale politici om dat zichtbaar te maken. De tweede sessie gaat dieper in op de vorm waarin communicatie over dit onderwerp het meest succesvol is. Ten slotte zal de ratificatie van en de diverse referenda over de Grondwet als case-study worden besproken, in het bijzonder de wijze waarop de burger beter betrokken kan worden bij dit proces.

Na afloop van de bijeenkomst zal ik uw Kamer door middel van een verslag informeren over de uitkomsten.

 


- De Staatssecretaris voor Europese Zaken,

Atzo Nicolaï

===