CPS ONDERWIJSONTWIKKELING

Prijsuitreiking Docent van het jaar 2004

Persbericht

Prijsuitreiking Docent van het Jaar 2004
Op World Teachers Day, dinsdag 5 oktober 2004

CPS onderwijsontwikkeling en advies organiseert met medewerking van hoofdsponsor de Volkskrant voor de zesde keer de landelijke verkiezing van de Docent van het Jaar voor het voortgezet onderwijs. Met deze verkiezing benadrukt CPS het maatschappelijk belang van goede en gemotiveerde docenten door de beroepsgroep in zijn geheel, en drie uitmuntende docenten in het bijzonder, op een positieve manier onder de aandacht brengen.

De prijsuitreiking vindt plaats in het Museum voor Communicatie in Den Haag op dinsdag 5 oktober 2004, de dag die tevens World Teachers Day is. De presentatie is in handen van de cabaretier Onno Innemee, bekend van Kopspijkers en Spijkers met koppen. De winnaar zal bekend gemaakt worden door de minister van OCW, mevrouw Van der Hoeven.

Een record aantal inzendingen
Dat Nederland een schat heeft aan uitstekende en bevolgen docenten, bewees het record aantal aanmeldingen uit het gehele land dat de jury dit jaar mocht ontvangen. Vele collega s hebben de moeite genomen om een docent van hun school aan te melden als kandidaat voor de titel Docent van het Jaar 2004.

Uit alle inzendingen zijn door de jury drie genomineerden geselecteerd die stuk voor stuk blijk geven van een enorme betrokkenheid bij het onderwijs en die, naast uitstekende pedagogsiche, didactische en communicatieve vaardigheden, iets extra s weten te brengen op en vaak ook buiten de school waar zij hun lessen geven. De jury is dan ook verheugd om deze drie top-docenten te kunnen nomineren voor de titel.

De drie genomineerde kandidaten in alfabetische volgorde Frans van der Made (36) is docent biologie en aardrijkskunde en tevens groepsmentor op het Montaigne Lyceum in Nootdorp. Drie jaar geleden startte hij samen met 5 collega s en 60 leerlingen deze nieuwe school. Inmiddels heeft de school 420 leerlingen en 57 medewerkers. Op basis van zijn grote praktijkervaring heeft Frans zich ontpopt als een voorloper in Het Nieuwe Leren en neemt hierin bij tijd en wijle de hele school op sleeptouw. Hij is de leider van het team dat zich bezig houdt met projectonderwijs en daarnaast een gewaardeerde coach voor zowel zijn leerlingen als collega s.

Tom Swart (54) is werkzaam als docent Engels en webdesign aan het Johan de Witt College in Den Haag. De jury ziet in Tom Swart een didactisch zeer sterke docent die, mede door zijn 30 jaar ervaring, zijn leerlingen te allen tijde bij de les weet te houden. Hij is een zeer bevlogen en breed inzetbare docent die warmte en betrokkenheid uitstraalt naar zijn leerlingen. Een persoon die zaken in beweging zet en die scholen nodig hebben om speciale projecten voor elkaar te krijgen. Een docent dus waar we met z n allen zuinig op moeten zijn. Een docent als Tom Swart gun je iedere leerling.

Omar Yacoub (40) doceert biologie, maatschappijleer, wiskunde en Engels op het Merewade College in Gorinchem. Daarnaast is hij contactpersoon voor de aanzienlijke groep allochtone leerlingen binnen de school. Maar Omar beperkt zijn begeleiding niet tot het Merewade College en de allochtone leerlingen van deze school. Hij bereidt leerlingen in het laatste jaar van het basisonderwijs voor om zo een soepele instroom in het voortgezet onderwijs te bewerkstelligen. Zijn vernieuwende manier van lesgeven en zijn goede oog voor de actuele ontwikkelingen binnen en buiten de school droegen ook zeker bij aan zijn nominatie.

Jury en criteria
De jury, onder voorzitterschap van Annet Kil (voorzitter van het Samenwerkingsorgaan Beroepskwaliteit Leraren) selecteert de Docent van het Jaar op basis van vijf criteria: het functioneren van de docent als pedagoog, beroepsbeoefenaar, didacticus en als gesprekspartner voor leerlingen, ouders en collega's. Daarnaast is het van belang dat de docent een bijzondere competentie bezit of bijzondere activiteiten ontplooit en dat de voordracht in samenspraak met de leerlingen tot stand is gekomen.

Prijzen
Naast de eervolle titel ontvangt de Docent van het Jaar het speciaal vervaardigde beeldhouwwerk De KlasseMeester en een notebook. Voor alle drie de genomineerden zijn er in-company trainingen van CPS en verschillende prijzen van de Volkskrant en Teleac/NOT beschikbaar.

Feestelijke prijsuitreiking
Op World Teachers Day, dinsdag 5 oktober 2004, vindt de feestelijke prijsuitreiking plaats in aanwezigheid van zo'n 150 enthousiaste leerlingen en docenten. Maria van der Hoeven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zal de winnaar van de titel Docent van het Jaar 2004 bekend maken. De uitreiking vindt plaats van 10.15 tot 13.15 uur in het Museum voor Communicatie, Zeestraat 82, Den Haag.

Einde Kopij


---


---


----
Noot voor de redactie,