UPC NEDERLAND

GOUDEN BEELDEN - Verkorte juryrapporten Gouden Beelden 2004

Persinformatie - 30 september 2004

Vanavond vindt het negende Gala van het Gouden Beeld plaats in Studio 21 in Hilversum. Daphne Bunskoek presenteert dit gala waarbij de televisievakprijzen worden uitgereikt in vijftien verschillende categorieën. De prijsuitreiking wordt op dinsdag 5 oktober om 20.25 uur uitgezonden door de AVRO op Nederland 2.

Voor de toekenning van de vakprijzen kwamen op 9 september 2004 elf vakjury's bij elkaar om de nominaties te bepalen. Zij stelden voor elke genomineerde een juryrapport op, waarvan hier een samenvatting volgt.

Amusement

De Bauers (RTL 4)
In een jaar waar de docusoaps over elkaar heen vielen, was De Bauers een verademing. Het stak met kop en schouders boven de rest van het genre uit. Het alledaagse is gemaakt tot iets opmerkelijks.

Expeditie Robinson (NET 5)
Een programma, dat in het tweede seizoen met sprongen vooruit gegaan is. Zeer goed gecast, goed vormgegeven en gemonteerd. Het programma is van begin tot eind zeer spannend en er zijn constant onverwachte wendingen.

Raymann is laat (NPS)
Met dit programma is een geheel nieuwe doelgroep aangeboord. Het is een multicultureel programma, zonder dat het er dik bovenop ligt. Tante Es springt eruit als een van de facetten van de persoonlijkheid van Jurgen Raymann.

Comedy

Bitches (BNN)
Een parodie op gelijksoortige jongerenprogramma's zonder de doelgroep van zich te vervreemden. Verfrissend met in het acteren gedurfde uitvergrotingen, zonder 'over the top' te gaan.

De Band (VARA)
Heel mooie cast en het ziet er goed uit op locatie. Acteurstiming draagt zeker bij tot kwaliteit.

Het zonnetje in huis (RTL 4)
Gedegen, maar dit seizoen, na tien jaar, toch weer extra kwaliteit geleverd. Ervaring op hoog niveau.

Documentaire

De kinderen van Arna (IKON)
Een aangrijpende en belangwekkende film. Een uitzonderlijk verhaal, juist door de lange periode waarin de hoofdpersonen zijn gevolgd.

Ik neem gewoon mijn speelgoed mee (HUMAN)
Een noodzakelijke en aangrijpende film, die de kijker een gevoel van machteloosheid geeft. Televisie zoals televisie moet zijn. De regisseur verdient, door de manier waarop de film tot stand is gekomen, alle lof.

Poetins mama (NPS)
Een liefdevol en verrassend portret van een vrouw, die zegt dat ze de moeder van president Poetin is. Een ingenieus spel dat net de werkelijkheid lijkt dor een talentvolle regisseur.

Drama

Blue Bird (NCRV)
Mooi, ingetogen drama. Integer en aangrijpend.

Cloaca (AVRO)
Hoge kwaliteit in zowel regie, scenario als acteren.

Rozengeur & Wodka lime (RTL 4)
Eigentijds. Uitgegroeid tot volwaardig drama.

Informatie

Amateurbeelden Tweede Wereldoorlog (NPS/VPRO)
Aanhoudend hoge kwaliteit. Andere kijk op geschiedenis, clichés worden doorbroken. Presentatie van de teksten is sterk. Goede website. Uitstekende beeldresearch van Gerard Nijsen.

Keuringsdienst van Waarde, Italiaanse aflevering (RVU) Bijzonder programma, dat teruggaat naar de kern van journalistiek en vormgeving op een humoristische manier. Goede verhalen. Toont goede balans tussen nieuwsgierigheid en ironie.

Wat doen we met onze ouders? (VPRO)
Beklemmende herkenning. Moedig om een thema-avond te organiseren.

Jeugd

Geheimen van het schoolplein (VPRO)
Dit originele concept geeft op onthullende wijze een kijkje in de leefwereld van de kinderen. Het biedt veel identificatiemomenten, doordat vanuit verschillende perspectieven duidelijk is vanuit welke motieven wordt gehandeld.

Meisjes (IKON)
Ontroerend, openhartig document, dat inzicht geeft in het gevoelsleven van drie jongens. De regisseur slaagt erin heel dicht bij de hoofdpersonen te komen. Authentieke karakters geven een uniek beeld weer.

Sientje (VPRO)
Humoristische animatie waarin de beeldtaal voor zich spreekt. Korte verhaaltjes die jong en oud zullen aanspreken. Simpele plots in authentieke stijl maken deze serie zeer bijzonder.

Kunst & cultuur

De donkere kamer van Eli Weinberg (VPRO)
Ontroerende combinatie van politiek en fotografie. Goede 'getuigen' en prachtige commentaarteksten. Camerawerk en montage zijn mooi en de film is in zijn geheel ontroerend.

De meester en zijn leerling (NPS)
Schitterend camerawerk, montage en geluid. Hoewel het idee van een master op zich niet origineel is, steekt deze film met kop en schouders boven andere programma's over masterclasses uit. De lengte wordt wisselend beoordeeld.

Opera Rigoletto (Omrop Fryslân)
Verfrissende enscenering. Geestig. Een huzarenstukje om de opera Rigoletto met al die grote operagevoelens in het platteland van Friesland te zetten. Aansprekend en toegankelijk. Goede art direction. Het zou helemaal mooi zijn geweest als de kwaliteit van de muzikale uitvoering op hetzelfde niveau had gestaan als de rest.

Muziek

Pop Secret (BNN)
Een nieuwe vorm van een on-Nederlandse muziekspecial. De uitstraling is intiem en eigentijds, spannend en muzikaal. Met name de special rond Alicia Keys vond de jury bijzonder.

Una voce particolare (TROS)
De jury juicht het toe, dat het bij dit programma uitstekend gelukt is om klassieke muziek bij een brede laag van de bevolking toegankelijk te maken. Ook de presentatie van Ernst Daniël Smid is opvallend bij dit originele concept. De jury wil tevens aandacht vragen voor meer klassieke muziek op televisie.

Vrienden van Amstel live (RTL 4)
Een prachtig gemaakt muziekprogramma met veel respect voor andermans song. Het viel de jury op, dat de sfeer van dit (voornamelijk) Nederlandstalige programma maximaal overkomt op televisie. Ook de uitstekende presentatie van Manuela Kemp sprak de jury aan.

Nieuws & evenementen

Editie NL (RTL 4)
Geslaagde duopresentatie. Goed gemaakt, laagdrempelig nieuwsprogramma.
Nieuwe benadering van Nederlands nieuws. Nationale verslaggeving persoonlijk gebracht.

RTL Z (RTL 5)
Continue nieuwsberichtgeving gedurende de dag. Snel reageren op actualiteiten. Gedegen journalistiek met beperkte middelen. Goede mix tussen nieuws en duiding. Met mooie nadruk op economische en financiële berichtgeving. Prijzenswaardig initiatief van een commerciële omroep.

Twee Vandaag, Tot de dood ons scheidt (EO)
Heel relevant onderwerp, indringend in beeld gebracht. Ontroerende journalistiek. Gewaagd maar geslaagd. Liefdevol portret over mensen, die de greep op het leven zijn verloren. Kippenvel en boeiend van begin tot eind.

Sport

Sportzomer Olympische Spelen (NOS)
Plezierig om naar te kijken. Een programma, waarbij de spontaniteit van de sporters van de buis spatte.

Sportzomer Tour de France (NOS)
Constante kwaliteit. Unieke combinatie van het enthousiasme van Mart Smeets met dat van de gasten.

Wimbledon (RTL 5)
Al drie jaar op een rijd een eigenzinnig en authentiek programma, dat vastgeroeste tradities heeft doorbroken en de wijze van het brengen van tennis op het scherm heeft vernieuwd.

UPC Digital Award

3 voor 12 (VPRO)
Vijf jaar geleden begonnen als protestsite van de radio en inmiddels uitgegroeid tot toonaangevend digitaal mediakanaal van de publieke omroep. Dit 24-uurs muziektelevisiekanaal (ook op digitale televisie te zien), met onder andere acht radiokanalen, sms-diensten, events en door de gebruiker in de regio zelfgemaakte kanalen levert een schat aan materiaal op. Deze vorm van 'deep link tv' trekt gemiddeld 600.000 bezoekers per maand, een aantal dat zich elk jaar verdubbelt. De aanpak van do it yourself, werken met remote camera's, de database van grafische middelen en de mogelijkheid om zelf de inhoud samen te stellen, maakt dit muziekkanaal heel persoonlijk. De jury heeft bewondering voor de vernieuwing die 3voor12 elk jaar weer weet neer te zetten, deze keer vooral het creëren van regionale platforms.

Idols (RTL 4)
Het sterke van dit format is in zichzelf al interactief, maar behalve dat het publiek beslist wie er wint, heeft deze Nederlandse variant in samenwerking met allerlei mediavormen een totaal crossmedia project neergezet. Fanclubs creëren en onderhouden hun eigen fansites, er is het fenomeen alternatieve netidols, de samenwerking tussen twee televisiestations en radio, het zappen van RTL 4 naar Yorin, niet gebruikt materiaal van repetities dat wordt uitgezonden, alle deelnemers die hun video kunnen terugzien, de mogelijkheid tot het downloaden van muziek, alles was totaal geïntegreerd. Met 8,8 miljoen videohits werd een absoluut record neergezet bij de nieuwe manier van video en contentdistributie.
De jury vindt het getuigen van originaliteit en doorzettingsvermogen van het Nederlandse productieteam en de programmadirectie om dit project zo totaal crossmediaal in een duidelijke 'merk'vormgeving uit te werken.

TMF (TMF)
Dit kanaal heeft bewezen dat ze de Nederlandse jeugd in een 'digitale realiteit' aan zich kan binden, door relaties met hen te leggen die verder gaan dan alleen televisie kijken. TMF is een mengeling tussen televisie, events, internet, chatboxes, personal ID's, dating et cetera. Het centrale idee van TMF: geef de kijker controle over het scherm. De kijker als journalist, die zijn eigen cd- en filmreviews schijft, vragen stelt, filmpjes en foto's inzendt en chat. TMF heeft een van Nederlands meest populaire websites met dagelijks 100.000 bezoekers en 400.000 participanten aan interactieve applicaties per maand. TMF behaalde half september tevens haar 300.000ste ID-member.
De jury beschouwt TMF daarmee als een zeer succesvol (inhoudelijk en commercieel) en aantrekkelijk interactief totaalkanaal met muziek, informatie en entertainment en vooral een eigentijds vormgegeven ontmoetingsplek voor de Nederlandse jeugd.

Acteur

Johnny de Mol (Drijfzand, HUMAN)
Groot naturel en verrassend divers.

Pierre Bokma (Cloaca, AVRO)
Schitterend ingetogen, ontroerende acteerprestatie.

Waldemar Torenstra (De Band, VARA)
Innemend, geloofwaardig met een grote uitstraling.

Actrice

Eva Duyvestein (Meiden van de Wit, NET5)
Draagt met haar sterke spel bij aan de serie. Is 'prima inter pares'.

Eva van Wijdeven (Dunya en Desie, NPS)
Groot naturel. Ontroerend aanwezig zonder zich op de voorgrond te dringen.

Kitty Courbois (Deining, RVU)
Sterk aanwezig in een verhaal dat makkelijk naar sentimentaliteit kon afglijden. Mooie, gedragen rol.

Tv-persoonlijkheid van het Jaar

Daphne Bunskoek (KRO)
Ze is er in korte tijd in geslaagd speelse en toch houtsnijdende ontbijttelevisie te maken, waardoor ook de Nederlandse kijker eindelijk opgewekt geïnformeerd de dag kan beginnen.

Jeroen Pauw (NPS/VARA/BNN)
Hij weet, nonchalant ogend, complexe sociaal-maatschappelijke en politieke actualiteiten haarscherp te fileren en geeft daarmee NOVA een hernieuwd verfrissend elan.

Prem Radhakishun (NPS)
Hij gebruikt z'n uitgesproken wijze van presenteren om de kwaliteit van het leven in de multiculturele samenleving indringend onder de aandacht van kijkers en beslissers te brengen.

Carrière Award

Een Carrière Award kan nu nog altijd betekenen dat iemand op vrijwel alle momenten een stempel heeft kunnen drukken op de ontwikkeling van de televisieprogramma's in ons land.

De laureaat van dit jaar heeft televisie in Nederland en ook daarbuiten ingrijpend veranderd. Hij begon in een tijd waarin camera's vanaf rotsvaste posities personen vastlegden, die nauwelijks van plaats wisselden. Hij vond dat televisie moest swingen, de camera mocht in- en uitzoomen, hij begon te experimenteren. Heel veel van wat nu met technische hoogstandjes mogelijk is, introduceerde hij handmatig. Door zijn invloed als regisseur veranderde televisie, werd televisie jong en dynamisch en werd de moderne, innoverende vormgeving geboren.
Hij heeft talloze programma's op zijn conto, zoals het popprogramma 'Moef Ga Ga', amusementsshows als 'Een Paar Apart' en 'Wedden Dat', comedy zoals 'Een citroentje met suiker', en klassieke programma's, ook voor WDR en ARTE.
Hij won er talloze prijzen mee, van Nipkow Schijf tot Rozen van Motreux. Zijn Batman-aflevering van 'Moef Ga Ga' werd tot Stedelijk Museum-kunst verheven. Zijn kennis en kunde droeg hij over aan een groot aantal regisseurs uit een nieuwe generatie.

Een mooiere winnaar van de Carrière Award 2004 kan het televisievak zich eigenlijk niet wensen: Bob Rooyens.

= = =

Contact en accreditatie
Indien u inhoudelijke vragen hebt over de Gouden Beelden of over de accreditering voor het Gala van het Gouden Beeld, dan kunt u op 30 september 2004 contact opnemen met Ronald van der Aart, telefoon 06 21 898 275.

Vanaf 1 oktober kunt u eveneens contact opnemen met Carla Schouwenaars, telefoon 035 625 24 46 of via
c.schouwenaars@broadcastpress.nl.


UPC N.V.

30 sep 04 15:00