Gemeente Dordrecht


---

Stadsarchief Dordrecht exposeert in Ankara

Vincent Brinkhof
Op 5 en 6 oktober wordt in Ankara in aanwezigheid van Nederlandse ministers Verdonk (Integratiebeleid) en de Geus (Sociale Zaken) en de Turkse minister Basesgioglu (Arbeid) de veertigste verjaardag gevierd van het wervingsverdrag tussen Nederland en Turkije. Het Stadsarchief van de gemeente Dordrecht brengt hier de tentoonstelling `Turkse Dordtenaren generaties later'.

De viering wordt georganiseerd door de Nederlandse Ambassade in Turkije (Ankara). Het wervingsverdrag betekende voor veel Turkse mannen, vrouwen en kinderen het begin van een nieuw leven. Ook voor veel Turkse Dordtenaren. De expositie met documenten en foto's uit het Stadsarchief, van Turkse Dordtenaren en Ahmet Polat vertelt de geschiedenis van de migratie naar Dordrecht en over invloed van Kayapinar en Dordrecht op het leven van Turkse migranten in Dordrecht. Aan de expositie wordt recent fotomateriaal toegevoegd.

De tentoonstelling was in mei van dit jaar al te zien tijdens het bezoek van Z.K.H. de Prins van Oranje en H.K.H. Prinses Maxima der Nederlanden aan Kayapinar. Vandaag de dag wonen er in het bergdorp Kayapinar ongeveer 2400 mensen; ongeveer 3500 van de 5600 Turkse Dordtenaren hebben er hun wortels.

De tentoonstelling `Turkse Dordtenaren, generaties later'is een samenwerkingsverband tussen het Stadsarchief Dordrecht en de stichting TUANA, het resultaat van een zoektocht naar de wortels van Turkse Dordtenaren.