Politie Friesland

Politieberichten van 04/10 (13.00 uur) t/m 05/10 (07.00 uur)

Fryslân 05-10-2004 - Voor vragen of meer informatie over de politieberichten kunt u op werdagen tussen 07.00 uur en 15.00 uur contact opnemen met bureau Communicatie via telefoonnummer (0900) 88 44.

Leeuwarden: straatroof, geen verdachte aangehouden
Op maandag is om 08.20 uur een 80-jarige man uit Leeuwarden beroofd van zijn tas met boodschappen op de Bilgaardpassage. De man had zijn boodschappen aan het fietsstuur gehangen, waarop de verdachte naar hem toe kwam. Onder bedreiging van een mes nam hij de tas met inhoud af van de 80-jarige Leeuwarder. Deze deed aangifte op het bureau. Signalement van de verdachte:
Getinte huidskleur, nornaal postuur, 1.75 tot 1.80 m. lang, ongeveer 30-35 jaar oud. De verdachte droeg een bruine hoed, donkere broek en jas en zag er niet onverzorgd uit.

Leeuwarden: man verdronken
Een 55-jarige inwoner zonder vaste woon- en verblijfplaats is maandag rond 19.30 uur in de Kalksloot verdronken. Even voor halfacht kreeg de politie een melding dat er een man in het water lag en dat het niet goed ging. De brandweer heeft de man uit het water gehaald. De man bleek te zijn overleden. De politie stelde een buurtonderzoek in en hoorde getuigen. Uit onderzoek bleek dat de man in het water is gevallen en vervolgens is verdronken. De politie trof geen sporen aan van een misdrijf. Het betreft hier een ongeluk.

Leeuwarden: aanhouding verdachte
De politie heeft maandag rond 22.20 uur in een woning aan de Pilotenespel een 28-jarige inwoner van Hemelum aangehouden. De man had in de woning zijn ex-vriendin, een 27-jarige inwoonster van Leeuwarden, bedreigd met een mes. De man was onder invloed van alcohol, kreeg ruzie met de vrouw en bedreigde haar vervolgens. Bij de aanhouding gebruikte de politie pepperspray.

Leeuwarden: twee verdachten aangehouden
De politie heeft dinsdag rond 01.30 uur aan deKorfmakerstraat een 37-jarige inwoonster van Leeuwarden en een 39-jarige inwoner van Stiens aangehouden. De twee liepen in de Grote Hoogstraat, toen zij een politiewagen passeerden. Hierbij liep de vrouw tegen de buitenspiegel van de politiewagen. Hierop zei de man eikel tegen de politieagent in de auto. Toen de politieagent de man hierop aansprak werd de vrouw agressief en zij begon te schoppen. De vrouw werd aangehouden, maar verzette zich hier tegen. Hierop begon ook de man zich te bemoeien met de aanhouding, waarna ook hij werd aangehouden. Beide verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau.

Leeuwarden: beroving
Dinsdag rond 01.45 uur is aan de Hoveniersstraat een 21-jarige inwoner van Leeuwarden beroofd van zijn portemonnee. De man liep vanuit de Achter de Hoven de Hoveniersstraat in en zag halverwege een man en een vrouw staan. Toen hij hen wilde passeren, greep de man hem beet en vroeg hem om geld. De man probeerde zich los te rukken maar werd vervolgens tegen een muur gedrukt. De man kon vervolgens los komen en rende richting Achter de Hoven en belde aan bij vrienden. Hij werd vervolgens opnieuw vastgepakt en meegesleurd de Hoveniersstraat in. Daar werd hij vervolgens beroofd van zijn portemonnee en zijn diskman. De vrienden van de aangever kwamen vervolgens de straat inlopen waarna de dader ervandoor ging en daarbij de diskman liet vallen. Hierna werd de politie gebeld. De man werd echter niet meer aangetroffen. Het signalement van de dader is: blank, kort blond haar, tussen de 1.70m en 1.80m., hij droeg een donkere jas en een baseballpet, sprak Nederlands met een Leeuwardens accent.

Kollum: diefstal
Tussen vrijdag 16.00 uur en maandag 06.30 is op een bouwterrein aan de Oosterboereweg een aanhanger, een triplaat en een pomp weggenomen. De aanhanger stond tussen de rupsbanden van een kraan geparkeerd met daarvoor de schep. Een 25-jarige inwoner van t Zandt deed aangifte.

Leeuwarden: diefstal personenauto
Op zondag is tussen 14.00 uur en 22.00 uur aan de van Swietenstraat een personenauto weggenomen. Het gaat om een zwarte Volkswagen Golf Cabrio, kenteken 36-FS-BX. Een 30-jarige inwoonster van Jelsum deed aangifte.

Balk: milieucontrole
De politie heeft maandag samen met de gemeente Gaasterlân-Sleat een milieucontrole gehouden. In totaal werden negen
bedrijfsafvalcontainers van negen bedrijven gecontroleerd op de aanwezigheid van gevaarlijk afval. Een bedrijf in Balk kreeg een proces verbaal omdat er verpakkingen met restanten motorolie in de container zat. Een ander bedrijf in Balk kreeg een proces verbaal omdat er spuitbussen met restanten markeringsverf, tectyl, lasspray en lak tussen het afval zat. En een bedrijf in Nijemirdum kreeg proces verbaal omdat er kokers met restanten smeervet in de afvalcontainer zat.

Hemrik: aanrijding met letsel
Bij een aanrijding aan de Binnenwei op maandag rond 18.30 uur zijn een 42-jarige automobilist uit Hemrik en een 40-jarige automobiliste uit Lippenhuizen gewond geraakt. De man uit de Hemrik reed op het Himrikerpaed en wilde rechtsaf slaan en de Binnenwei oprijden. Hierbij zag hij de automobiliste uit Lippenhuizen over het hoofd, waardoor een aanrijding ontstond. De man is met nekklachten naar het ziekenhuis in Drachten gebracht. De vrouw had hoofdpijn en spierpijn.

Joure: rijden onder invloed
De politie heeft dinsdag rond 00.50 uur aan de Sluisdijk een 44-jarige automobilist uit Joure gecontroleerd. De man bleek gedronken te hebben. Op het politiebureau blies de bestuurder 390 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van drie uren.