BPVW

Nederlanders vaker het slachtoffer van inbraak

HOUTEN - Nederlanders voelen zich veiliger, maar zijn vaker slachtoffer van een inbraak dan andere Europeanen. Dit blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd door The ASHDOWN-Group in opdracht van ASSA ABLOY, de Zweedse moederorganisatie van NEMEF, AMBOUW/VEMA en LIPS. Het onderzoek vond plaats in juni 2004 en ondervroeg zevenduizend mensen in zeven Europese landen. De ondervraagden beantwoordden vragen over de veiligheid van hun woning en hoe veilig zij zich voelen. De resultaten van dit onderzoek zijn nu bekend en te vinden op www.securitypoint.org

Eén op vijf
Van de Nederlandse ondervraagden is meer dan 1 op de 5 personen ooit slachtoffer geweest van een inbraak of een poging daar toe. Toch voelen Nederlanders zich veilig in hun woning. Deze schijnveiligheid pakken zij pas aan op het moment dat er ingebroken is. Dan zijn Nederlanders weer eerder geneigd om effectievere beveiligingsmaatregelen te nemen dan hun mede-Europeanen.

Politie is je beste vriend
Nederlanders hebben zeer veel vertrouwen in de politie als het om advies voor de beveiliging van hun woning gaat. Een groot verschil met andere Europese landen waar het vertrouwen in het bedrijfsleven en verzekeringsmaatschappij een stuk groter is. Cees den Bakker, woordvoerder bij het Nederlands Politie Instituut, geeft aan dat dit vertrouwen er is omdat de politie in Nederland in de regel altijd langs komt als iemand aangifte doet van een inbraak. Dat zou in andere landen wel eens anders kunnen zijn. 'Daarnaast,'legt hij uit, 'is het in Nederland zo dat mensen die geen aangifte doen van een inbraak, geen geld van hun verzekeraar ontvangen.' Er bestaat dus een directe link tussen aangifte doen en een vergoeding van een verzekeraar. Ook het Politiekeurmerk Veilig Wonen(r) is bekend bij de Nederlanders. Meer dan driekwart van de ondervraagden kent het en 25 procent van deze groep heeft een certificaat Veilige Woning. Het certificaat Veilige Woning volgens Politiekeurmerk Veilig Wonen(r) geeft 95% minder kans op inbraak. Bijna 350.000 mensen zijn in het bezit van een certificaat Veilige Woning.

Vertrouwen in sloten is groot
Sloten zijn in de ogen van de vaderlandse ondervraagden de beste manier om inbraak te voorkomen. Een alarmsysteem komt op de tweede plaats. Ook een hond wordt gezien als beveiliging van huis en haard. Ook al vertrouwen Nederlanders op hun sloten, ze vervangen doen ze zelden of nooit. Zo kan het voorkomen dat bij een verhuizing de nieuwe bewoners een deel van de sloten niet vervangen. En dat terwijl er waarschijnlijk nog verschillende sleutels in omloop zijn bij buren en bekenden van de vorige bewoners van de woning. Geen veilige situatie. Verstandig is om bij het betrekken van een woning de cilinders te vervangen zodat niet met sleutels van de vorige bewoners eenvoudig ingebroken kan worden.

Opvallende resultaten in andere Europese landen Bij huisbeveiliging en veiligheidsproducten denken veruit de meeste Nederlanders aan sloten, terwijl Spanjaarden veel eerder aan alarminstallaties denken. Slechts 5% van de Fransen, Polen en Zweden vraagt advies aan de politie en dat steekt af tegen het gegeven dat maar liefst 68% van de Nederlanders naar de politie stapt voor advies op het gebied van beveiliging. Fransen, Polen en Zweden geven de voorkeur aan verzekeringsmaatschappijen.


---


---