Socialistische Partij

Assemblee Raad van Europa erkent belang Sociaal Forum


05-10-2004 * Op voorstel van SP-senator Kox heeft de parlementaire assemblee van de Raad van Europa in haar najaarszitting het belang erkend van wereldwijde en continentwijde bewegingen als het Wereld Sociaal Forum en het Europees Sociaal Forum.

De eerst openlijke erkenning door de 46 landen tellende Europese assemblee van het belang van de inbreng van alternatieven voor de huidige globalisering en wereldhandel komt een week voor de bijeenkomst van het Europees Sociaal Forum in Londen.

Tiny Kox Volgens de SP-senator, die deel uitmaakt van de Nederlandse delegatie naar de Raad van Europa, zou het goed zijn als de parlementaire assemblee in de toekomst een afvaardiging zou sturen naar de sociale fora, die tot nu toe te veel en te vaak onderschat worden door politici en media, terwijl ze vooral op jonge mensen grote aantrekkingskracht uitoefenen.

"In plaats van onze oren te sluiten zouden we dankbaar moeten luisteren naar al deze stemmen die ons alternatieven geven voor het huidige gebrek aan ontwikkeling van echte vrije en eerlijke wereldhandel en een meer evenwichtige wereld.'

Daarom is aldus Kox een positieve verwijzing naar deze sociale fora door de Raad van Europa nodig. Een ruime meerderheid van de assemblee steunde zijn voorstel dat werd gedaan tijdens een debat over de toekomst van de wereldhandel, in aanwezigheid van de directeur-generaal van de Wereldhandelsorganisatie.

De SP stuurt delegaties van de partij naar het Europees Sociaal Forum in Londen, terwijl ook jongerenorganisatie ROOD met een afvaardiging in Londen aanwezig zal zijn bij de verschillende debatten en manifestaties.

* Actueel euronieuws