Den Haag, 5 oktober 2004

PvdA tegen doorberekening politiekosten aan voetbalclubs

De PvdA-fractie in de Tweede Kamer is principieel tegen het doorberekenen van politiekosten ten behoeve van voetbalwedstrijden aan de clubs of de KNVB. De PvdA is van mening dat het handhaven van de openbare orde een essentiële overheidstaak is: veiligheid is niet te koop! Tweede Kamerlid Gerdi Verbeet zal deze stelling vandaag verdedigen tijdens een algemeen overleg met de regering over voetbalvandalisme.

De discussie over doorberekening van politiekosten is actueel geworden na het lanceren van de nieuwe competitieopzet van de eredivisie, waarin het aantal wedstrijden wordt uitgebreid. Het kabinet heeft in het Hoofdlijnenakkoord al voorstellen aangekondigd om politie-inzet voor commerciële manifestaties in rekening te brengen bij de organisatoren. De PvdA ziet hier echter niets in. Naast het principiële argument dat het handhaven van de openbare orde een overheidstaak is, wijst woordvoerder Gerdi Verbeet op het feit dat uit onderzoek blijkt dat veel voetbalvandalen ook buiten het voetbal om strafbare feiten hebben begaan: er is dus sprake van een maatschappelijk probleem. Daarnaast is de politie-inzet bij voetbal in Nederland veel lager dan in bijvoorbeeld Duitsland en Engeland. Wel zal de PvdA de bewindslieden vragen om sluitende afspraken met de clubs om de politie-inzet zoveel mogelijk te beperken.

Gerdi Verbeet zal in het overleg pleiten voor een actievere en efficiëntere aanpak van het voetbalvandalisme. Zo vindt zij het onbegrijpelijk dat uit privacy-oogpunt niet alle namen van bij het geweld tijdens Jong Ajax-Jong Feyenoord betrokken supporters worden doorgegeven aan Ajax en de KNVB, zodat zij hen een civielrechtelijk stadionverbod kunnen opleggen. Het heeft Verbeet daarnaast zeer verbaasd dat de ministers Donner en Remkes in antwoord op haar schriftelijke vragen over dit incident meldden dat veel betrokken supporters het gezicht hadden bedekt met capuchons en daarom niet konden worden opgepakt. De PvdA vindt dat supporters te allen tijde herkenbaar moeten zijn en wil van het kabinet maatregelen die dat bevorderen.

De PvdA eist van de betrokken bewindslieden voorts volstrekte duidelijkheid over de aanpak van ontoelaatbare spreekkoren. Na ADO Den Haag-Ajax werd weer eens pijnlijk duidelijk dat de huidige procedures niet werken: iedereen wees naar elkaar en niemand voelde zich verantwoordelijk. De minister heeft op mondelinge vragen hierover van Gerdi Verbeet geantwoord dat alle betrokkenen sluitende en eenduidige afspraken moeten maken, maar sindsdien is hier nog niets van vernomen.

Tenslotte vindt de PvdA dat supportersverenigingen meer betrokken moeten worden bij de uitvoering van preventief beleid. Een eerdere toezegging dat de landelijke supportersvereniging SOVS toegang krijgt tot het geanonimiseerde deel van het Voetbalvolgsysteem, dat clubs helpt bij het maken van een inschatting van gevaren wedstrijden, is nog steeds niet waargemaakt. Gerdi Verbeet wil van het kabinet weten hoe dat kan en hoe de betrokkenheid van supporters-verenigingen bij de aanpak van vandalisme zal worden vergroot.



Partij van de Arbeid