Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2004-156

Den Haag, 5 oktober 2004

IMF positief over Nederlands toezichtsmodel

Het Nederlandse toezichtmodel kan volgens het IMF dienen als een model voor toezichthervormingen in andere landen. Het IMF concludeert verder dat het financiële stelsel in Nederland sterk genoeg is om abrupte schommelingen in aandelenkoersen, wisselkoersen, rentestanden en kredietwaardigheid van bedrijven op te vangen. Deze conclusies worden getrokken in het kader van het zogenaamde Financial Sector Assessment Program, waarbij financiële stelsels van lidstaten worden beoordeeld.

Het rapport geeft een overzicht van het weerstandsvermogen van Nederlandse financiële instellingen en evalueert de effectiviteit van het toezicht op banken, verzekeraars, effecteninstellingen en betalingsverkeer.

Het IMF concludeert dat het financiële stelsel in Nederland sterk genoeg is om abrupte schommelingen in aandelenkoersen, wisselkoersen, rentestanden en kredietwaardigheid van bedrijven op te vangen. Uit simulaties met scenario's waarin bedrijfsschandalen een binnenlandse vertrouwenscrisis veroorzaken, of waarin een plotseling verlies van het internationale vertrouwen in de dollar optreedt, blijkt dat Nederlandse banken voldoende schokbestendig zijn. Tegenover een, vanwege de omvang van Nederlandse banken, relatief grote kwetsbaarheid voor externe schokken staat een geringere kwetsbaarheid voor negatieve locale ontwikkelingen.

Ook verzekeraars zijn over het algemeen goed bestand tegen schokken op financiële markten. De solvabiliteitsbuffer van pensioenfondsen is door het grotere gewicht van aandelen in de beleggingsportefeuille het meest kwetsbaar voor een daling in beurskoersen. Pensioenfondsen zijn vergeleken met banken en verzekeraars eveneens gevoeliger voor veranderingen in rente en wisselkoersen.

Het Nederlandse toezicht op het financiële stelsel wordt volgens het IMF gekenmerkt door een naar internationale maatstaven hoge kwaliteit. Met de in gang gezette hervorming van het financiële toezicht, waarin de sectorale verdeling van verantwoordelijkheden tussen toezichthouders plaats maakt voor een functionele taakverdeling tussen een prudentiële toezichthouder (De Nederlandsche Bank) en een gedragstoezichthouder (Autoriteit Financiële Markten), bevindt Nederland zich in de ogen van het IMF in de voorste gelederen als het gaat om de modernisering van toezichtregimes. Het nieuwe raamwerk kan efficiënter werken en flexibeler inspelen op de toenemende cross-sectorale en innovatieve financiële activiteiten, producten en risicobeheer.

Om het nieuwe toezichtmodel goed te laten functioneren dient elke toezichthouder een duidelijk eigen mandaat te hebben, benadrukt het IMF, zodat overlapping van werkzaamheden wordt voorkomen. Verder adviseert het IMF voortzetting van de internationale samenwerking met toezichthouders op het terrein van crisismanagement, vooral voor grote complexe financiële instellingen.

Alle informatie is beschikbaar via het volgende Internet-adres:

http://www.minfin.nl/FM04-1234.doc