Groen!

Persdienst Ron Hermans Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Anderlecht tel 02 290 91 46 fax 02 290 91 47 e-mail pers@groen.be

P E R S C O N F E R E N T I E dinsdag 5 oktober 2004

Sprekers:
* fractie Vlaams Parlement

Vlaamse regering mag niet besparen op levenskwaliteit!

Groen! verzet zich tegen de plannen van de Vlaamse regering om in het kader van de begroting 2005 te besparen op de aanmoedigingspremies voor mensen die loopbaanonderbreking nemen. Ook tegen de idee om de persoonsgebonden budgetten (PGB) niet verder uit te bouwen, vindt geen genade in de ogen van Groen!. Dergelijk PGB laat mensen met een handicap toe zelf hun zorgvraag in te vullen.

"Op de lange termijn leidt het verminderen van het aantal mensen dat kan genieten van tijdskrediet enkel tot meer mensen die in de ziekenzorg belanden. Is dat dan een oplossing? Besparen op de persoonsgebonden budgetten maakt kom af met de trendbreuk die onder de vorige Vlaamse regering was ingezet. Zorg op maat is blijkbaar niet langer belangrijk voor de welzijnsminister; het "welzijn" van de zorginstellingen des te meer. De Vlaamse regering wil blijkbaar besparen op levenskwaliteit. Dat is alvast niet de keuze van Groen!," aldus Jos Stassen, fractieleider van Groen! in het Vlaamse parlement.

Is een beleidsmaatregel, een ministerieel voorstel goed op lange termijn? Stelt het de toekomst veilig voor iedereen? Is een maatregel ontstaan uit solidariteit met de mensen en houdt ze voldoende rekening met het feit dat er grenzen zijn aan wat mens en milieu kunnen verdragen. Kortom: toekomst, solidariteit en grenzen zijn de drie groene sleutelwoorden waaraan Groen! de beleidsvoorstellen wil afmeten en beoordelen.

Bij de opmaak van de begroting 2005 zoekt de regering-Leterme alvast
150 miljoen euro structurele besparingen. Twee voorstellen vallen hierbij op: de regering-Leterme wil de toegang tot de aanmoedigingspremies "versmallen" en wil, zo wordt ons gezegd vanuit het middenveld, besparen op de persoonsgebonden budgetten (PGB). Groen! verwerpt deze besparingsplannen. Meer nog: Groen! rekent erop dat de regering-Leterme nu eens hardop zegt dat er prioritair budgettaire ruimte moet gecreëerd worden naar maatschappelijke noden als onderwijs, huisvesting én zorg. Of hardop zegt dat dit niet zo is

Kwaliteit vormt voor Groen! de rode draad doorheen de zorgsector. Beknibbelen op het tijdskrediet is beknibbelen op levenskwaliteit.

De Vlaamse aanmoedigingspremies zijn net één van de succesrijke maatregelen van de voorbije jaren. De premies werden in het leven geroepen om mensen de kans te geven hun arbeidstijd tijdelijk te verminderen of te onderbreken, bijvoorbeeld om zorgtaken op te nemen of een opleiding te volgen. Er bestaan aparte stelsels voor ambtenaren, mensen in de particuliere sector en werknemers van de social-profit. Deze premies kennen nog steeds een groeiend succes: vorig jaar werden meer dan 15.000 premies toegekend in de publieke sector, ruim 21.000 in de particuliere sector en bijna 3.800 in de social-profit. De premies vormen voor vele werknemers een hefboom die het mogelijk maakt hun job en hun gezinsleven op een duurzame wijze te combineren, zonder verlies van levenskwaliteit.

Indien de Vlaamse regering - op zoek naar geld - vanaf 2005 de toegang tot deze aanmoedingspremies wil 'versmallen', dan kan dit direct meer dan 40.000 mensen raken; indirect gaat het om een afbouw van de rechten van iedere werknemer.

Dergelijke voorstellen sluiten naadloos aan bij het eenzijdige 'langer werken'-discours dat niet alleen de werkgevers, maar ook de regeringen steeds meer naar voor schuiven.

Groen! blijft kiezen voor levenskwaliteit en wil de mogelijkheden om op een ontspannen manier job en privé-leven te combineren juist uitbreiden. Recente studies leren immers dat de mogelijkheid om tijdens de loopbaan periodes minder te werken, een positieve stimulans kunnen vormen om op latere leeftijd langer aan de slag te (kunnen) blijven. Groen! verkiest dergelijke positieve maatregelen in plaats van afbouwscenario's.

Ten slotte is het opvallend dat dergelijke pistes zonder sociaal overleg verkend worden. Wordt de waardering van het maatschappelijk middenveld al afgeworpen bij de eerste begrotingsronde?

Eenzelfde opmerking geldt voor de blijkblaar geplande besparing op de persoonsgebonden budgetten (PGB); een voorstel van voormalig Groen!-parlementair Ann De Martelaer. Het PGB zorgt ervoor dat overheidsmiddelen niet langer naar de instellingen gaan, wel naar de hulpvrager. De persoon met een handicap kan zo zijn zorg zelf organiseren of "inkopen" bij een instelling of een opvoeder. Zorg op maat wordt zo een verworvenheid. Tenzij de regering-Leterme inderdaad kiest voor besparing op dit PGB en zon 700 personen met een handicap weer afhankelijk worden van wat de instellingen hen willen bieden. .

Kortom, snoeien op het tijdskrediet en op het PGB, is snoeien op de levenskwaliteit van zowel werkenden als van personen met een handicap. Dit is een totaal fout signaal. Een Vlaamse regering die vertrouwen wil geven en verantwoordelijkheid nemen, moet resoluut durven kiezen pro levenskwaliteit, niet contra.

Groen! kiest resoluut voor levenskwaliteit en roept de regering-Leterme dan ook op méér te investeren in welzijn. Ook in jobs in de zorgsector. De voorbije vijf jaar werden reeds 6500 extra jobs gerealiseerd in de zorgsector. De zorgbehoeften blijven stijgen. Om daaraan tegemoet te komen dient de helft van de budgettaire ruimte naar zorg te gaan, ook naar jobcreatie. Zo wordt niet enkel tegemoet gekomen aan de stijgende zorgbehoeften maar worden ook duurzame jobs gecreëerd; jobs die niet weglopen naar buurlanden of naar lageloonlanden. In de gehandicaptenzorg bijvoorbeeld werden tussen
1999 en 2004 2350 voltijdse banen gecreëerd. Om de achterstand van de urgentste noden van personen met een handicap tegen 2007 weg te werken is, te beginnen met de begroting 2005, een analoge inspanning meer dan nodig. Een verhoging van het welzijnsbudget is noodzakelijk om de stijgende zorgnoden aan te pakken, 10.000 nieuwe jobs in de welzijnssector (kinderopvang, bejaardenzorg, thuiszorg) kunnen zo gerealiseerd worden. Dat is de weg waarvoor Groen! kiest.