VVD



Nieuws

5 okt 2004 - Vragen Van Baalen over het aangaan
van relaties tussen de EU en Hezbollah

Vragen van het lid van Baalen (VVD) aan de minister van Buitenlandse Zaken over het aangaan van relaties tussen de EU en Hezbollah

1. Bent u op de hoogte van de ontmoeting tussen de afgezant van de Europese Commissie Renaud en Hezbollah leider Hassan Nasrallah in Beirut op 10 september 2004? Klopt het dat deze ontmoeting plaats vond omwille van het aangaan van relaties tussen de EU en Hezbollah?

2. Er is tevens sprake van de oprichting van gezamenlijke comité's van de Europese Unie en Hezbollah. Kunt U dit bevestigen ?

3. Klopt het dat Hezbollah in Zuid-Libanon nog steeds 1200-1400 door Iran geleverde Katyusha raketten heeft opgesteld? Zo ja, wat is uw mening hierover in verhouding tot vraag 1 en 2?

4. Wat zijn, voor de Nederlandse regering, de redenen om de plaatsing van Hezbollah op de EU-terreurlijst niet te steunen, ondanks de motie Eurlings? Ziet de EU Hezbollah als een legitieme politieke partij waarmee een structurele samenwerking geoorloofd is? Bent U bekend met de uitspraken van Nasrallah dat er geen verschil bestaat tussen de politieke en militaire tak van Hezbollah en zijn mening dat vrede alleen mogelijk is als Israël ophoudt te bestaan?

5. Deelt U de mening dat officiële relaties tussen de Europese Unie en de politieke tak van Hezbollah, mits zij geweld niet onomwonden afzweert, afkeurenswaardig zijn? Zo nee, waarom niet?

6. Wilt U deze vragen vóór de behandeling van de begroting Buitenlandse Zaken op 1 november aanstaande beantwoorden?

5 oktober 2004