VVD



5 okt 2004 -

Kamervragen over mogelijk stagnerend onderzoek Irak

Het onderzoek naar de grootschalige aanslag op Nederlandse militairen in Irak van enige tijd geleden, komt maar moeizaam van de grond. Dat meldde dagblad De Telegraaf dinsdag (5 oktober 2004). Bij de aanslag kwam een Nederlandse militair om het leven. Het onderzoek zou volgens De Telegraaf worden getraineerd door de Irakezen. VVD-Kamerlid Hans van Baalen wil via Kamervragen weten of deze berichten juist zijn en of hij actie gaat ondernemen. Schriftelijke vragen van het lid Van Baalen (VVD) aan de minister van Defensie over stagnerend onderzoek naar moord op wachtmeester1 Jeroen Severs.


1. Heeft U kennisgenomen van het artikel "Complot tegen 'onze jongens'?" in De Telegraaf van hedenmorgen?


2. Is het juist dat, zoals in het artikel gemeld, dat er geen voortgang is in het onderzoek van de Iraakse autoriteiten in Rumaitha naar de moord op wachtmeester1 Jeroen Severs en dat dit aan onwil van Iraakse zijde te wijten is?


3. Is het juist dat de Nederlandse troepen in Al Muthanna voor hun inlichtingen niet op de Iraakse autoriteiten, waaronder met name de Iraakse politie, kunnen vertrouwen en dat de terroristen als een "onzichtbare vijand" (citaat) in de Iraakse samenleving zijn geïnfiltreerd?


4. Op welke wijze zullen de Iraakse justitiële en politie-autoriteiten door de Nederlandse regering worden aangezet tot een indringend onderzoek op korte termijn naar de moord op wachtmeester1 Jeroen Severs?


5. Op welke wijze zullen de Iraakse autoriteiten in Al Muthanna aangesproken worden in hun falen de Nederlandse troepen adequaat te ondersteunen en van tijdige en relevante inlichtingen te voorzien? 5 oktober 2004

VVD